На Радев даже не му дадоха да „носи шербета“ в Сочи

Попита ли държавният глава за открадните български държавни архиви след 9 септември 1994 г или за скъпата газ, която плащаме ?

0
751
радев
Радев на събор на русофили.

Визитата му се изчерпа с посещение в „Болшой театър“

Стефан Ташев

Дългоочакваното посещение на президента Румен Радев в Русия, окачествено от ласкателите му като „голям пробив“, се сведе до петминутка с Путин и посещение на „Болшой театър“. И договаряне на визита на премиера Бойко Борисов в Москва. Толкоз. Нещо като туристическа обиколка в Москва, концерт, плюс допълнителна екскурзия до курорта Сочи.

А и някакви въображаеми тръби през Черно море, които Радев така настойчиво искаше вчера.

Нивото се оказа много, много ниско.

Преди срещата ЕС-Турция във Варна Радев обяви, че сме слуги на Ердоган, които само щели да разнасят шербет.

По време на двудневната си визита в Москва и Сочи президентът изглеждаше много по-зле от слуга с шербет. Те даже и шербет не му дадоха да носи. Къде е бил неговият гуру Решетников, не знам.

Изглеждаше като неканен гост или второстепенен герой от руска пиеса. Домакините му отегчено слушаха дрънканици за българо-съветска, пардон руска, дружба и т.н.

За газ и тръби. После почнаха подигравките от руски депутати и медии. Между другото нито една голяма руска телевизия не уважи визитата на Румен Радев, но това е друга тема.

Та подигравките са за обратния завой в българската политика към Москва, за умрелия Южен поток и българо-съветската дружба.

Ако това целеше визитата на Радев, значи е успяла. Ако имаше някакви други цели, значи е пълен провал.

Не чухме президента на България да попита руския си колега Путин за откраднатите български държавни архиви след 9 септември 1944 г. Та това е небългарско, а и дали самият Радев знае за какво става въпрос силно се съмнявам.

Той не спомена нищо и за високите цени, по които „братска Бълхария“ плаща за доставката на така мечтания от него газ в сравнение с цяла Европа. Радев не гъкна и за високите мита за български стоки в Русия.

От цялата галимация в Москва и Сочи Радев заприлича на пощенски гълъб, който разнася покани към премиера Борисов.

Имаше и пробив и то голям културен пробив в Москва от страна на българската делегация. Популярната Десислава Радева, съпругата на президента, нахлу в „Болшой театър“ по разголен гащеризон, но това го оставям на „модните спецове“. Дано поне на Радев не са му се карали, както му се караше генерал Гундяев преди няколко месеца.