Първо в Breaking.bg: Сменят шефа на баретите с „герой от Лясковец”

0
2801
барети
Досегашният шеф на СОБТ Кирил Димов. СНИМКА: БНТ

За втори път Георги Гайков заменя Кирил Димов

В МВР се задава нова сериозна рокада, но всъщност римейк на стара- отново сменят шефа на Спецотряда за борба с тероризма-СОБТ Кирил Димов с Георги Гайков.Това съобщиха запознати.

Очаква се рокадата да е факт до края на тази седмица. През 2013 г по време на правителството на Пламен Орешарски главният секретар на МВР Светлозар Лазаров смени Кирил Димов с приятеля си от СОБТ и Центъра за специална подготовка Георги Гайков.

Димов, професионалист от системата –ръководил преди това спецотряда за проникване и задържане „Кобра” на СДВР, бе пратен на заточение в „Гранична полиция”.

Георги Гайков, заедно с шефа на Криминална полиция Атанас Илков и главният секретар на МВР се прочуха с ръководството на „ювелирната операция” на баретите в Лясковец през февруари 2014 г. При зле организираната атака на дома на Петко Петков бше убит командосът Емил Шарков, а други петима негови колеги бяха тежко ранени.

Гайков остана на поста, но след идването на второто правителство на ГЕРБ на власт бе сменен отново от Кирил Димов. Гайков бе в резервния щат докато преди две години не бе върнат тихомълком като зам.шеф на СОБТ.

 

През март т.г., когато се навършиха три години от трагедията в Лясковец майката на загиналия командос Шарков Ваня Рибчева обвини директно Гайков, Лазаров и Илков като директни виновници за смъртта на сина си.

 

И прогнозира, че Гайков се гласи отново да поеме ръководството на СОБТ в най-скоро време. Атанас Илков, уволнен от МВР заради Лясковец, бе върнат от съда, през зимата на тази година издигнат до и.д. шеф на ОДМВР-Пловдив, а от този месец вече е назначен за титуляр. Лазаров се отдаде на политическа кариера в партия „Атака”.

Според командоси обиден от отношението към него досегашният шеф на баретите Кирил Димов ще напусне системата на МВР.