Само в Breaking.bg: Бизнесменът зад Иванчева започнал кариерата си с пиратски CD на пазар

Според обвинението той бил посредникът при взимането на подкупа

1
977
иванчева
Десислава Иванчева и Биляна Петрова /вдясно/ в съда Снимка: архив

Фирмата на Стефан Дичев ремонтира много обекти в София, включително и в „Младост“

Стефан Ташев

Четвъртият арестуван в сагата „Десислава Иванчева“ бизнесменq според публикации в медиите и интимен приятел на кметицата на „Младост“, започнал кариерата си като продавач на компактдискове на сергия на столичния пазар „Димитър Петков“, научи Breaking.bg. По време на заседанието в Специализирания апелативен наказателен съд на Иванчева и останалите задържани стана ясно, че заедно с тях е задържан и бизнесмена Стефан Дичев.

Според прокуратурата Стефан Дичев е рекетирал десетки бизнесмени от името на Иванчева. Именно той е човекът, който обявява на строителния предприемач Александър Ваклин, че трябва да плати 1 млн. евро, ако иска да му бъде придвижен проектът за жилищен комплекс в местността „Камбаните“. Другият задържан като съучастник на кметицата предшественика й Петко Дюлгеров нямал добра комуникация с Иванчева, заради което правил няколко срещи на предприемача с Дичев.

Във фаталния за кметицата и заместничката й ден първият арестуван е Дичев, който има среща с Дюлгеров в градинката срещу Военния клуб в в центъра на София, за да прибере част от първата вноска по рушвета. Когато Дичев е задържан заедно с Дюлгеров, антимафиотите откриват у него 7000 евро. Според публикации в медиите брадата на Дичев „светнала“, защото си търкал парите за късмет по нея.

Той е освободен след като се съгласил да стане защитен свидетел на прокуратурата.

Стефан Дичев продавал пиратски компактдискове на пазара няколко години, после изведнъж му потръгнало и влязъл в бизнеса със строителство.

Фирмата му „Сити билд“ ЕООД, по-късно преименувана на „Проект Сити билд“ ЕООД участва и печели доста обществени поръчки за ремонти в София. Последната е за строителство и реконструкция на част от парк „Въртопо“ именно в „Младост“. Това става след като Иванчева сяда на кметския стол показва справка по обществените поръчки.

Дичев е прехвърлил фирмата на сина си-Никола Стефнов Дичев и на конкурсите за ремонти се явява като неин пълномощник. Ремонтирал е част от Северния парк в „Надежда“, фирмата му е проектант на предстоящия ремонт на парка „Владимир Заимов“ след прокарването на метрото, става ясно от публични документи на Столична община.

Дичев изгражда 15 тематични детски площадки в Асеновград през 2013 г. Проектът е с общински пари и струва над 300 000 лева.

Според осведомени Стефан Дичев се сближил с Иванчева след като тя станала кмет с цел печелене на обществени поръчки в района. Запознати твърдят, че през неговата фирма минават всички ремонти, които кметицата пренасочвала като изнудвала бизнесмени да дават дарения на общината, за да им се свърши работа по строителните книжа.