Федерациите молят Борисов да не се блокира спортът, състезанията – при затворени врата

0
17
Снимка: pixabay

Ще спазваме до последната буква медицинските протоколи, пишат шефовете

„Всички спортни хора сме съпричастни към усилията на правителството и на здравните власти за справяне с тежката ситуация около коронавирус пандемията. Ние бяхме хората, които напълно подкрепиха разпореждането състезанията да бъдат изцяло при закрити врати, за да може възможно най-бързо ситуацията да се нормализира.“

Това се казва в отворено писмо на водещите спортни федерации до премиера Бойко Борисов и министрите на спорта и здравеопазването Красен Кралев и Костадин Ангелов.

Те призовават да не се блокира изцяло спортът, защото той е сред секторите, които претърпяха най-тежки поражения от Ковид-19.

„От името на най-големите спортни федерации в България бихме искали да се обърнем към вас с молба да обърнете внимание на следните факти в подкрепа на нашия призив: На първо място спортистите са най-често тестваните хора, играе се при възможно най-стриктните медицински разпоредби (особено при колективните спортове), измерва се непрекъснато температурата на участниците, дезинфектират се топките и уредите. А протоколите са заимствани от международните централи.

Доказано е, че състезателите са едни от най-здравите физически хора. Освен това много от тях вече преболедуваха коронавирус и дори даряват плазма за нуждаещите се.

Съдейки по опита на големите държави, които наложиха локдаун още преди седмици, виждаме, че спортът по света не спира. В началото на пандемията (от средата на март до началото на юни) изследвания показаха, че един от най-големите проблеми за психиката на населението се оказа именно липсата на спортни събития.

Дори в най-тежко засегнатите от пандемията държави в момента не се говори за прекратяване на спортните състезания. Напротив – спортът е изключително нужен на хората в момент, когато се очаква да бъдат затворени за дълго по домовете си.

Пример за това е фактът, че най-гледаните волейболни, футболни и баскетболни турнири по света не спират. Наши отбори в тези, но и други спортове, играят международни мачове и би било голям удар по тях, ако принудително трябва да напуснат състезанията.

Ръководителите на някои от най-големите федерации проведохме задълбочен анализ на ситуацията в момента. Обръщаме се към вас, за да ви гарантираме, че като доказано отговорни хора ние ще спазваме до последната буква медицинските протоколи.

Уверяваме ви, че в едно изключително тежко за България време телевизионният спорт би могъл да бъде оздравителното хапче за психологическото здраве на хората.

Моля да вземете предвид молбата ни и да не прекратявате напълно спортната дейност. Като се провежда при напълно затворени врати.

С уважение

Любо Ганев,

Президент на Българска федерация по волейбол

Михаил Касабов,

Президент на Български футболен съюз

Георги Глушков,

Президент на Българска федерация по баскетбол

Георги Аврамчев,

Президент Българска федерация по плуване

Илияна Раева,

Президент на Българска федерация по художествена гимнастика

Красимир Инински,

Президент на Българска федерация по бокс

Христо Марков,

Президент на Българска федерация по борба

Стефан Цветков,

Президент на Българска федерация по тенис

Добромир Карамаринов,

Президент на Българска федерация по лека атлетика“