20 български доброволци тръгнаха към Турция

0
17
Снимка: кадър, туитър

Те ще помагат при издирването на оцелели

20 български доброволци тръгнаха към районите, пострадали от земетресението в Турция. Те са част от Националната асоциация на доброволците и отрядите им реагират при бедствия и аварии. Доброволците ще помагат при издирването на оцелели, както и при разчистването на руините от рухналите сгради.

България е една от първите държави от Европейския съюз, които изпратиха помощ към Турция. Екипите направиха няколко курса с военните самолети „Спартан”. Страната ни изпрати и система за издирване. На терен ще работят доброволци, планински спасители и следови кучета.

„Нашата задача е чрез групата за спасяване с кучета да се опитаме на места, които от турския Червен полумесец ни посочат за претърсване и вероятно има все още живи. Да направим, така че да локализираме тези места, да подадем информацията къде точно трябва да се търси”, заяви Емил Нешев – директор на ПСС.

„Спасителите и кучетата ще бъдат разположени на борда, така че да изпълним задачата. Имаме достатъчно опит, включително при дефицит на време, включително при такива кризисни условия”, заяви подполк. Димчо Добрев – зам. – командир на 16 авиобаза.