57% ръст на новите заразени с коронавирус за последната седмица

0
14
Снимка: Pixabay

 

Броят на заболелите деца и ученици е по-нисък или близък до средния в обществото

За периода 24-30 септември броят на заразените се е увеличил с 1550. Хоспитализираните са със 110 повече, а тези в интензивни отделения – с 15 повече, каза здравният министър Костадин Ангелов на възобновения брифинг на националния кризисен щаб.

За страната към настоящия момент са определени 8415 болнични легла за пациенти с коронавирус. 10,5 % от капацитета им е запълнен. Според Ангелов има риск за здравната система заради недостатъчния брой медици.

Той коментира и ситуацията в училищата и детските градини. От началото на учебната година към 30 септември заболелите деца в детски градини са 12, учениците – 117, учителите в детски градини – 17, учителите в училища – 72, непедагогическият персонал в градините – 49, непедагогическия персонал в училищата – 20.

Под карантина са 4043 ученици и 116 учители в училища. Броят на заболелите деца и ученици е по-нисък или близък до средния брой в обществото, подчерта доц. Кунчев.

 

Главнитя здравен инспектор Ангел Кунчев обяви, че има тенденция за постепенно повишаване на заболеваемостта. За седмица ръстът на новите заразени е 57%. Стараната ни обаче се нарежда на 25-о място в Европа по заболеваемост.

По думите му изходът от заболяването зависи от това кога пациентът постъпва в болница, на второ място – възрастта му и на трето – придружаващите заболявания.

„Няма начин при една започваща втора вълна в Европа и повишение при нас, ние да отменим извънредната епидемична обстановка“, категоричен бе здравният инспектор.

„Трябва да свикнем да живеем с вируса и да спазваме мерките”, предупреди министър Ангелов. И призова за дистанция, спазване на хигиена и носене на маски. „Ще следим за спазването на тези правила и ще налагаме санкции”, категоричен бе министърът.