Армения е готова на мирен договор с Азербайджан, Пашинян обвини Русия в опити за преврат в страната му

0
67
Никол Пашинян

Министър-председателят заяви, че няма да допусне руски миротворци в Армения

„Армения е готова да подпише мирен договор с Азербайджан до края на годината“, заяви арменският министър-председател Никол Пашинян, говорейки в Европейския парламент, предадоха азерските медии.

„Подписването на мирен договор между Азербайджан и Армения до края на тази година стана реалистично“, казва Пашинян.

Междувременно председателят на Европейския съвет Шарл Мишел е поканил лидерите на Азербайджан и Армения да участват в тристранна среща в Брюксел, насрочена за края на октомври.

В речта си в Европейския парламент министър-председателят Пашинян обвини Русия в опити за преврат в Армения. „Нашите съюзници в областта на сигурността публично призовават за свалянето на демократичното правителство в Армения“, заяви той по време на речта си в Европейския парламент.

Арменският премиер отбелязва, че „арменците са напуснали Карабах заради бездействието на руските миротворци“.

По-рано министър-председателят Пашинян заяви, че няма да допусне руски миротворци в Армения. Така, ако руските миротворци в Карабах напуснат региона, те трябва да се върнат в Русия, а не да се прехвърлят в Армения.

Пашинян също така отказа да участва в срещата на върха на ОНД в Бишкек, която се проведе на 13 октомври. В телефонен разговор с президента на Киргизстан Садир Жапаров той заяви, че няма да може да присъства на събитието.

Също така премиерът добавя в речта си: „Готови сме да възстановим железопътната линия Мегри, свързваща югозападните райони на Азербайджан с Нахичеван“.

Премиерът подчертава, че установяването на транспортни и енергийни комуникации е една от основните програми на мирното споразумение. Този път ще позволи не само на Азербайджан и Армения, но и на Грузия и Иран, да получат достъп до западните пазари.