Атанас Атанасов: 2/3 от хората не желаят нови избори и трябва да се направят всички усилия за съставяне на правителство

0
115
Атанас Атанасов

По думите му за министър-председател трябва да се търси човек, който е равно отдалечен на всички партии

Скептик съм, че би могъл да бъде реализиран вторият мандат, при условие че не е ясно в момента, в който той трябва да бъде връчен, кой ще управлява втората политическа сила. Това коментира в „Денят започва“ председателят на ДСБ Атанас Атанасов.

„Не бива да се очаква някакво сериозно действие от ДПС, докато е в това състояние“.

2/3 от българското общество не желае нови избори и трябва да се направят всички усилия за съставяне на правителство, каза още Атанасов. По думите му фигурата на министър-председателя е централна при съставянето на правителство и трябва да се търси човек, който е равно отдалечен на всички партии. Смята, че това може да е човек от юридическите или преподавателските среди, който да има качествата на обединител.

„Имаме сериозно отношение към държавата и следим за обществените настроения. В тази продължила три години политическа криза ПП-ДБ два пъти поемахме отговорност и създадохме правителство. Готови сме отново да търсим такова решение, защото има нужда от стабилизиране на политическия процес“.

Атанас Атанасов заяви, че коалицията ПП-ДБ е консолидирана независимо от спекулациите как щели да се разпаднат.

„Отчели сме липсата на добра комуникация и поради тази причина има общо мнение, че трябва да се създаде някакъв единен орган между трите партии, в който да се обсъждат всички въпроси и да се вземат общи решения“.

Христо Иванов продължава да работи за коалицията въпреки подадената си оставка.

Ако ПП-ДБ получат третия мандат, ще проведат консултации с останалите партии относно кандидата за премиер, посочи Атанас Атанасов.

„Без да обиждам никого, третият мандат се връчваше с цел да се изпълни процедурата, а не да се реализира. Ние имаме сериозно намерение да потърсим изход от политическата криза. ще отидем при президента с готова платформа, за да го убедим, че ние сме способни“.

Атанасов разкритикува българските институции, че не са реагирали след масираната руска атака над Украйна от вчера.

„Една от целите е детска онкоболница и там има десетки жертви. Това е нещо отвратително, което става на 300 км от България и липсата на реакция от българските институции е неестествена. Казвам го с възмущение и към правителството, и към президента“.