Атанас Атанасов оглави комисия, която ще разследва полицейското насилие по време на протеста

0
29
Снимка: БНТ

ДПС бяха против комисията, но пък подкрепиха Атанасов, когото Тошко Йорданов нарече „жалък малък лъжец“

Депутатите създадоха анкетна комисия, която да разследва имало ли е полицейско насилие на протеста срещу БФС на 16 октомври. Оглави я Атанас Атанасов.

И БСП, и ПП-ДБ защитиха своите предложения по темата, които са много общи, но се различаваха основно в броя на депутатите, които да са в нея, времето за създаването й и дали да има доклад.

С мотив да се спести парламентарно време шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова предложи проект, който според нея комбинира тези на БСП и ПП-ДБ, освен това бил съгласуван с вносителите. Той предвижда създаването на комисия от 18 народни представители, по трима от всяка парламентарна група. Тя ще работи един месец. Освен доклад, от нея се очакват и предложения за законодателни промени „в случай, че е необходимо“. Създаването й мина със 123 гласа „за“, 28 против ( всички от ДПС) и 31 въздържали се (всички от „Възраждане“).

При първото гласуване Атанасов не успя да оглави комисията – само 74 го подкрепиха, 38 бяха против, а 26 се въздържаха. ГЕРБ бяха разделени – 21 „за“, 3 „против“ и 12 въздържали се. ДПС демонстративно не се включи в гласуването. При прегласуването обаче генералът получи подкрепата на движението и взе от тях 28 гласа, а ГЕРБ му дадоха 47 „за“, само един от тях се въздържа. Така в крайна сметка Атанасов бе избран за председател с общо 129 гласа.

Това доведе до иронията на Костадин Костадинов от „Възраждане“, който заяви че ПП-ДБ „всеки ден унизително се мазнят и кланят на ДПС“. Без ДПС ПП-ДБ няма как да съществуват като фактор, това се видя преди малко. Техните гласове са недостатъчно, затова ДПС управлява през тях“, коментира той. И продължи – ПП-ДБ е патерица на ДПС и няма как да осигури дори председател на комисия „без златния пръст или да не казвам друго на ДПС“. А Тошко Йорданов попита Атанасов какво е усещането да му демонстрират, че е кукла в техните ръце.

Ген. Атанасов стана да благодари за гласуването доверие и обеща, че ще е обективен в работата си. „Нося една книжа и я препоръчвам да я прочетете – „Троловете на Путин“. Преди малко троловете бяха на трибуната“, атакува той тези, които по-рано му се подиграваха за зависимостта от ДПС. На което Тошко Йорданов бързо отговори и заяви, че бил атакува от „генерал, който е станал генерал не по заслуги, а че е бил във властта“. „Намекна, че съм руски трол. Искам да излезе и да посочи един път, когато съм гласувал нещо в полза на Русия – иначе сте жалък малък лъжец“, обърна се той към Атанасов, но така и не получи отговор.

В началото на дебата Цончо Ганев от „Възраждане“ разказа какво се е случило на председателския съвет в сряда – ПП-ДБ искали комисия, която да разследва, тогава ДПС и ГЕРБ били категорично против, „Възраждане“ били за, но искали председателят да е за опозицията, защото „не е нормално управляващи да си направят комисия, която да разследва техен министър“. Тогава ДПС в лицето на Пеевски, казали, че са против и заплашили да създадат комисия, която да разследва натиска, деклариран от Александър Йоловски пред целия състав на ЦИК и представители на всички парти, че е натискан от Кирил Петков и друг депутат на ПП-ДБ да прокара определена обществена поръчка за 600 млн. Последвало гробно мълчание от ПП-ДБ. Точката все пак щяла да е първа точка вчера, но тогава пак имало мълчание. Сега ГЕРБ ги вадели от тежката ситуация (комисията влезе в дневния ред по предложение на ГЕРБ).