Атанас Славов: До дни трябва да бъде обявен списъкът на съдиите, пожелали да разследват главния прокурор

0
64
Атанас Славов

Главният прокурор вече е изгубил легитимацията, съдейки от отношението в Страсбург, каза правосъдният министър

До дни трябва да бъде обявен списъкът на съдиите, пожелали да разследват главния прокурор. Това обяви в предаването „Здравей, България” правосъдният министър Атанас Славов.

Преди това Славов обясни за изслушването в комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. По думите му изслушването на Гешев е трябвало да продължи половин час, но е продължило едва 15 минути.

„Нашето – на Министерството на правосъдието, трябваше да е 30 минути, а продължи един час”, каза Славов, който се е включил онлайн, за да запознае комисията с решението и аргументите на ВСС за отстраняването на главния прокурор.

„Председателстващата беше много изненадана, че при висяща процедура той е решил да отиде. Създаде се усещане, че присъствието му е задължително при висяща процедура. Дори г-жа Инт Велт му каза: „Ама как така сте тръгнали, при положение че има висящо производство”, преразказа Славов.

Относно твърденията на Елена Йончева за „важни и смущаващи факти”, Славов каза, че двете изслушвания са били разделени. „Чух някакви неща. Но важното е не да се създава усещане, че има нови и нови разкрития, а да се работи и да има нови обвинителни актове”, смята Славов.

Запитан дали, след като е чул изслушването, очаква да има разкрития, свързани с корупция по високите етажи на властта, Славов коментира, че „най-големият проблем на ръководството на прокуратурата, особено по времето на Гешев, е селективното включване и изключване”.

„Когато решат – работят. Видяхме свръхактивност в последните седмици. А какво правеха в изминалите 4 години. Този въпрос му беше зададен и по време на изслушването”, каза Славов.

„Основният акцент на комисията беше: „Защо чак сега?“. Няма разумен отговор на този въпрос”, каза Славов.

Относно това кой ще изпълнява функциите на главен прокурор, след като президентът подпише указа, Славов каза, че това лице трябва да бъде определено от ВСС.

„Аз също смятам, че пленумът трябва да вземе това решение. Не знам кой, но без съмнение лице с интегритет и професионализъм”, каза Славов. „Като човек, който ще председателства такива заседания, не искам да влизам в конкретика. Но със сигурност безспорен професионалист и с интегритет”, каза Славов. Той отбеляза, че липсата на доверие в този орган – под 10%, е изключително тревожно за цялата система.

„Моето становище, докато течеше миналата година процедурата по отстраняването на Гешев – считах, че има много сериозни доказателства, за да се вземе решение за отстраняване. Вероятно по-тежки, отколкото нарушението сега. Тогава мнозинството във ВСС направи всичко възможно, за да не се вземе такова решение. В искането на Надежда Йорданова имаше данни за сериозно разследване”, смята Славов.

Относно това, кой ще разследва главния прокурор, Славов каза:

„Дали Гешев ще е бивш главен прокурор, зависи от президента. Ако е вече бивш, ще се приложи обикновен механизъм за разследване”, каза Славов.

По думите му сигналите срещу Гешев и Сарафов са подадени по едно и също време. За да започне разследването, първо трябва да бъде обявен списък на съдиите, които искат да бъдат ad hoc прокурори. А това трябва да стане до дни, обясни Славов.

„Също МВР трябва да обяви кои разследващи органи ще помагат на прокурора. Разследването да се извършва от дознателите и разследващите полицаи, които да са определени със заповед на министъра”,обясни Славов.

Той коментира и състава на ВСС и изтеклите записи между Гешев и члена на Прокурорската колегия Йордан Стоев.

„От години настояваме за съдебна реформа и прозрачен избор във ВСС. Историята сега се разплита по грозен начин. Относно записа със Стоев той не беше приобщен към процедурата, защото имаше ясно заявяване, че е манипулиран. И има досъдебно производство. Няма как да го коментирам по същество”, каза Славов.

„Но фактът, че има срещи, при започнала процедура, политически лица се споменават, това е сериозен проблем. Поради тази причина обявих, че ще насроча самостоятелно заседание, на което да се разследват опитите за политически натиск. Каквото има като доказателства, тези, да бъдат изнесени. Ще настоявам за такова заседание буквално в следващите седмици, за да няма съмнение към членовете на Съвета”, каза министърът.

„Действително, президентът Радев вече е получил документите. Той трябва да издаде указ, като конституцията казва „разумен срок”. Реалистично е до края на тази – следващата седмица, да издаде такъв. Надявам се президентът да не бави. Главният прокурор вече е изгубил легитимацията, съдейки от отношението в Страсбург”, каза Славов.

Относно Конституцията Славов каза, че е важно в НС да има широко съгласие. „Нова Конституция е нов широк обществен договор. С „Да, България” сме участвали в протести – 10 години минаха, нямаме положителен сантимент. Но се търси съгласие, което предполага разговор”, каза Славов.

„Аз се надявам след това, което се случи миналите години, целенасоченият провал на съдебната реформа през 2015 години, се надявам колегите от ДПС и другите сили, когато заявяват, че искат нещо съобразено с европейските стандарти, да го направят. Това е тест”, смята Славов.

„В проекта, в чието писане съм участвал пряко, е запазена фигурата на главния прокурор, но с по-малко правомощия. По-децентрализиран модел, главният не е на върха, а по-скоро има координационни функции“, каза Славов.

Славов обясни, че предложението за падането на фигурата на главен прокурор идва от НПО като „Правосъдие за всеки”. „Има аргументи „за“, има „против“. Дефинитивно не съм против, но след като една институция се е натоварила, може да се обмисли. След като няма да се размести балансът на властите, аз не виждам защо да не се промени от обикновено НС”, каза Славов.