Бойко Борисов: Парламентът и партиите, променили Конституцията, трябва да носят отговорност за служебния кабинет

0
92
Бойко Борисов Снимка: БНТ

С Кирил Вътев съм в добри отношения и нямам общо със смяната му, каза лидерът на ГЕРБ

„Парламентът трябва да е на висота и партиите, които променихме Конституцията – ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, трябва да носим отговорност за служебния кабинет“. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

По повод поисканите от служебния премиер рокади във външно министерство и назначаването на Даниел Митов на поста външен министър, Борисов заяви:

„Последните 9 месеца ГЕРБ е носил цялата отговорност за външната политиката на България и искам доктрината и идеолоията, за която сме се борили да продължи. Казах, че в отбраната ГЕРБ носи отговорност, защото Запрянов е наш експерт. Призовавам колегите от ПП-ДБ също носят своята отговорност“.

Възмущението си спрямо Стефан Димитров изказал на партийно събрание в кв. Подуяну, но което членовете на партията изразили негодуванието си от избора на министри. Борисов посочи, че майката на кмета на Подуяне е министър в служебното правителство

Борисов поздрави и съпредседателят на ПП Кирил Петков по повод рождения му ден.

Лидерът на ГЕРБ подчерта, че философията на Конституцията е направена така че трите партии в този блок – ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, да носят отговорност, когато тежестта от президента е пренесена в парламента. „Призовавам Христо Иванов и Делян Пеевски да не бягат от отговорност. Тази философия за Конституцията е, че има системни партии и служебно правителство с Народно събрание, за да може да се върши работа. Помня служебните правителства на Радев как се подписваха договори и ни представяха пред света“.

Борисов разкри, че при „зачатието“ на промените в Конституцията лично Делян Пеевски е предложил поста правосъден министър да бъде за Христо Иванов, който пък отказал. Лидерът на ДПС тогава предложил Атанас Славов, който приел. „ДПС и тогава, и сега никога не са участвали и са заявявали, че не искат министри. В разговорите, в които участваха е за правосъдната реформа. Затова в последствие дойди този разрив, защото за регулаторите не можеха да съберат 160 гласа. Сега, за да не ни се смеят хората – да бъдем на висотата и да носим отговорност“, заяви Борисов.

Той припомни, че когато е трябвало да се избира шеф на БНБ от ПП-ДБ са предложили Андрей Гюров – ярко политическо лице, от ДПС са предложили Чобанов – отново ярко политическо лице. Борисов заяви, че от ГЕРБ-СДС са били на мнение, че трябва да е независим експерт, доказан, какъвто е Димитър Радев. „Разпределиха си регулаторите, а за ГЕРБ остана Сметната палата. От ПП-ДБ искаха Андрей Гюров да стане служебен премиер, какво щеше да стане тогава?!“, каза Борисов.

По отношение на Даниел Митов Борисов заяви, че е ярка политическа фигура, но такъв е Румен Спецов като шеф на НАП, такъв е и Гвоздейков като транспортен министър от квотата на ПП-ДБ.

Борисов подчерта, че не иска да носи отговорност за някого, когото не познава. За исканата смяна на Кирил Вътев от земеделското министерство, Борисов заяви, че е в добри отношения с него и няма отношение към поисканата рокада.

„За отбраната ГЕРБ носи отговорност, защото Запрянов е наш кадър. За всичко друго не носим отговорност”, посочи Борисов. Той допълни, че съвестта му е чиста. „Ако назначат Даниел Митов, ще кажа ГЕРБ носи отговорност за външната политика”, подчерта Борисов. Той каза, че поддържа добри отношения с Кирил Вътев./Tribune.bg