Борисов: Право на Габриел е да иска оставката на Гешев, подкрепи я цялата парламентарна група

0
114
Бойко Борисов Снимка: Нова тв

Лидерът на ГЕРБ заяви, че скандалите в момента го правят още по-убеден, че политиците трябва да се месят само чрез конституцията и законите

Депутатите на ГЕРБ-СДС са знаели, че Мария Габриел ще поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев. Това стана ясно от думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента.

„Аз съм убеден, че които е трябвало да знаят, а това е цялата група, за това нейно изявление, са знаели. И то е в тона, който европейските партньори, като комисар, тя е слушала, чула е много разговори, много неща бяха записани, включително и за парите за плана за възстановяване. И пак казвам – това е нейно лично право. Аз това, което съм поел като ангажимент, е да приемаме законите на Крум Зарков“, отговори Борисов на въпрос дали хората му са знаели, че оставката ще бъде поискана от Габриел.

„Взе го решението Мария Габриел с подкрепата на цялата парламентарна група“, каза Борисов и попита кой е бил изненадан от това.

„Законите на Крум Зарков от месеци чувате от мен и от партията, че трябва да бъдат приети. Те дават възможност в такива ситуации да се търси контрол, проверка, механизъм и всичко останало. Това сме казали. Ако това е предизвикало някакви реакции, това си е тяхна работа“, каза Борисов.

Той заяви, че скандалите в момента го правят още по-убеден, че политиците трябва да се месят само чрез конституцията и законите.

„Ние на нашите избиратели, евроатлантически партньори съм поел ангажимент, пред западните посолства, ако щете. В лично качество, заедно с госпожа Атанасова – законите на Крум Зарков да бъдат приети“, каза Борисов.

Той заяви, че е убеден, че може да има правителство с първия мандат. Но ако не стане с него, няма да стане и с втория.

„Ако не стане с първите два – как? С мандата на госпожа Нинова, която дойде сутринта на разговори, след това говорихме вече като групи, изчистихме всички неща, след това изведнъж каза, че не ѝ харесва маниерът. „Борисов, ти си виновен, защото не слагаш пет приоритета“. А ние сложихме 15.“

Според Борисов посочи, че Габриел е много опитна във воденето на преговори, както и че има огромна подкрепа от евроатлантическите партньори.

ГЕРБ били готови за промени в конституцията, а Борисов се съгласи с „Възраждане“, че утре трябва да се изберат председатели и на останалите комисии.

Източник: 24 часа