Център за анализи и маркетинг: ГЕРБ води почти с 9% на БСП

0
256
ГЕРБ води убедително в началото на кампанията.
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Николай Димитров - ГЕРБ/СДС

ИТН са чак четвърти, сочи изследването

ГЕРБ-СДС води убедително пред всички политически сили на парламентарните избори на 14 ноември. Това сочат горещите данни от последното социологическо проучване на Центъра за анализи и маркетинг, представено от шефа му Юлий Павлов. То е направено лице в лице сред 812 граждани към 10-и октомври.

Павлов съобщи, че и кандидатът за президент Анастас Герджиков и опонентът му Румен Радев са с положителни рейтинг.

Последният парламент е одобряван от под една трета от анкетираните. 57,5% дават негативна оценка. Служебният кабинет също е на кантар в одобрението и неодобрението си. 24,2% от вота на избирателите печелят ГЕРБ според данните от проучването и остават твърдо първа политическа сила. 15,8% имат БСП и се задържат на второ място. Доста зад тях са ПП ПП с 12,8%. 11,7 на сто остават и на тези избори за ИТН, а след тях са ДПС с 11%.

Последната партия, която ще влезе в парламента според изследването е ДБ, които събират 10,3% подкрепа. Под чертата са „мутрите“ на Мая Манолова и сие, както и патриотичните партии и „Възраждане“.

Анализаторът коментира, че може да има размествания от 2-ро до 6-о място, но разликата на останалите с ГЕРБ е нестопяема. Центърът за анализи и маркетинг потвръждава засега първото място на Радев сред кандидатите за президент, като отчитат обаче подкрепа от по-малко от половината гласуващи, което значи, че ще има втори тур – 49,5%.

Ще има балотаж на президентските избори.

Анастас Герджиков е на второ място, макар и все още слабо познат на електората – 22,3%.Далеч назад остават Мустафа Карадайъ с 9,1% подкрепа и Лозан Панов – 7,5%.