Делян Добрев: Ще станем износител на газ за Европа, TOTAL и OMV ще добиват 13 млрд. кубика на година от Черно море

0
267
Делян Добрев

Покрай емоциите с посещението на Зеленски и решенията за Украйна най-важната новина за България мина незабелязано, пише депутатът

По време на енергийна комисия „Тотал“ и OMV са разкрили проекта си за търсене на нефт и газ в „Блок 1-21 Хан Аспарух“ в Черно море. Според очакванията им, ако намерят газ в източния край на блока, това ще позволи добив на 13 милиарда кубика газ на година. Това пише депутатът от ГЕРБ Делян Добрев във фейсбук.

„Покрай емоциите с посещението на Зеленски и решенията за Украйна, най-важната новина за България мина незабелязано. На енергийна комисия TOTAL и OMV разкриха изключително интересна и касаеща България информация, относно техния проект за търсене на нефт и газ в „Блок 1-21 Хан Аспарух“ в Черно море. Очакват да намерят газ в източния край на блока, който ще позволи добив на 13 милиарда кубика газ на година. Това е официална информация от тяхната прецентация – вижте приложения слайд“, пише Добрев, като прилага снимка.

Той обяснява, че консумацията на България в момента е около 2,5 милиарда кубика. „Тоест добивът на български газ от българското Черно море ще е 5 пъти по-голям от цялата консумация на страната. Или с други думи, ние ще станем износител на газ за Европа (по-голям от Азърбайджан, например)“, пише още Добрев.

„Какво означава това за България във финансово изражение? Ще печелим ли нещо?

13 000 000 000 газ се равнява на 137 150 000 Мвч газ. Цената на борсата днес е 33,05 евро на Мвч (най-ниската за последната 1 година).

137 150 000 х 33,05 = 4 532 807 500 евро (близо 9 милиарда лева)

Тоест БВП на страната ще скочи с 5% (това е най-големият ръст на БВП за последните 15 години).

Какво ще спечелят бюджетът и хората?

Съгласно Закона за подземните богатства TOTAL и OMV ще трябва да платят 30% концесионно възнаграждение на държавата.

9 000 000 000 х 30% = 2 700 000 000 лева

2,7 милиарда лева на година ще влязат в бюджета, и то при тази ниска цена на газа. Ако цената е двойна, и тези приходи ще са двойни“, пише още Делян Добрев.

По думите му България има уникален шанс да удвои тази печалба, ако се включи като акционер в консорциума с до 35% дял. „През следващата седмица ще убеждавам колегите от останалите парламентарни групи да приемем решение на НС, с което да възложим на кабинета да договори участието на България като акционер в този проект. Така от една страна ще печелим от концесионните възнаграждения, а от друга ще делим и печалбата с TOTAL и OMV“, пише още депутатът.