Деница Сачева: Над 10 млрд. лева в пенсионната система идват от данъци

0
74
Деница Сачева Снимка: МС

Бюджетът на ДОО за 2023 г. ще бъде подкрепен от ГЕРБ-СДС, защото той е нужен. За следващата година не може да разчитате на нашата безусловна подкрепа, заяви депутатката

Бюджетът на Държавното обществено осигуряване за 2023 г. ще бъде подкрепен от ГЕРБ-СДС, защото той е нужен. За следващата година не може да разчитате на нашата безусловна подкрепа. Това каза бившата социална министърка Деница Сачева по време на дебатите на първо четене в парламента.

В бюджета за тази година са заложени парите от увеличението от 1 юли с 12%. От 1 август минималните осигурителни вноски ще се вдигнат със 70 лв. Така ще се изравнят с минималната заплата от 780 лв.

След месец най-ниският праг ще е 780 лв. и за самоосигуряващите се, както и за земеделските стопани и тютюнопроизводители.

Втората година от майчинството отново ще се изравни с минималната заплата. Това ще важи със задна дата – 1 януари 2023 г. 780 лв. ще е и обезщетението за бащите, които имат право на 2 месеца платен отпуск за отглеждане на дете до 8 години.

Според нея пенсионно осигуряване започва да има данъчен характер. Вече над 10 млрд. лева идват от данъци, каза още тя.

Пенсия у нас се взема средно 21 г. и 4 месеца, а средна възраст на пенсионерите е 73 г. и 5 месеца. Сега тя се получава с шест месеца по-дълго. Преди 10 г. пенсиите са се плащали средно 20 години и 8 месеца.

Тя обърна внимание, че 40% от младите са на мнение, че не е престъпление да се работи без трудов договор.

ГЕРБ-СДС е против социални плащания да се обвързват с минималната заплата, защото това би оказало много сериозен натиск върху увеличаването ѝ.

Сачева обясни, че между първо и второ четене ще внесат вдигане на заплатите на служители в НОИ, за да може да се компенсира натрупаната инфлация.