Денков: Нов синтетичен наркотик се е появил у нас, той е 100 пъти по-активен от хероина

0
49
Николай Денков Снимка: 24 часа

Фокусът на правоохранителнните органи ще е върху големите разпространители и вносители на наркотици, както и върху организираната престъпност, заяви премиерът

Нов синтетичен наркотик се е появил у нас, 100 пъти по-активен от хероина. Това съобщи премиерът акад. Николай Денков преди началото на заседанието на Министерския съвет.

Новият наркотик се разпространява чрез смесване на други наркотици. Първо се е появил в САЩ, а после и в Западна Европа.

Денков е разпоредил създаването на нов координационен механизъм още през тази седмица, чийто фокус ще е върху големите разпространители и вносители на наркотици, както и организираната престъпност.

„Идеята е този координационен механизъм да допълва работата на Националния съвет по наркотични вещества, който има много функции, но няма специален фокус върху тази дейност. Основните задачи ще се координират от МВР, ГДБОП и Гранична полиция”, каза още Денков. Към него ще се включат и министерствата на финансите, образованието и здравеопазването и електронното управление, както и държавни агенции. Ще поканим за партньори и националното сдружение на общините, каза още Денков.

По темата за вноса и разпространението на наркотици не говорим достатъчно, а може би и не работим достатъчно. Тази тема е болезнена и важна и засяга изключително много хора, каза премиерът. Той обясни, че през последните години по тази тема не може да се отбележи съществен успех.

Използвам този повод да похваля МВР, че през последния месец почти всеки ден провеждат успешни акции в борбата с организираната престъпност и миграцията. Само през последното денонощие са били спрени 805 човека, които са се опитали да минат нашата граница с Турция, а за същите 24 часа около 105 човека са задържани на територията на страната, каза още Денков.