Депутатите избраха Стою Стоев за шеф на комисията по правни въпроси

0
65
Стою Стоев

ДПС, БСП и ИТН бяха против

Месец след старта на 49-ото НС Стою Стоев стана председател на комисията по правни въпроси. Това решиха депутатите със 123 гласа „за“ от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. „Против“ се обявиха ДПС, БСП и „Има такъв народ“, а „Възраждане“ гласуваха „въздържал се“.

„Смятам, че не е възможно и не е редно в българския парламент по този начин да се избират председатели на комисии“, каза Кристиян Вигенин от БСП и обясни, че досега те са се избирали на база постигнато съгласие между парламентарните групи или постигнато мнозинство.

„Вие си позволихте още от самия старт на Народното събрание от ГЕРБ, „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ да правите такива сепаративни споразумения, които са против конституцията и правилника на НС. Събрали се две групи, решили си, ротират се и на практика вие разкъсвате единството на Народното събрание“, обясни Вигенин защо левицата е гласувала „против“. Позицията нямала общо с неговите качества.

„Знаете, че подобни договорки за избиране на председатели и ротиране и избиране на председатели и унизителен любовен танц между две парламентарни групи противоречи на конституцията на парламентаризма. Това, което наблюдавахме в момента и гласувахме „против“, е поредното унизително отношение на две парламентарни групи към целия парламент и българския народ“, каза Тошко Йорданов от ИТН и обясни, че те три седмици са залъгвали хората, че ще правят правителство, а ГЕРБ са достигнали „дъното на самоунижението пред ПП“.

„Сега би било доста добре, ако при втория мандат вземете да се съберете и единият да арестува другия, а другия да арестува пък другия, така че да предоставите радост на целия български народ“, каза той.

Георги Свиленски от БСП пък настоя при следващото заседание на правната комисия Стоев да включи в дневния законопроекта на левицата за по-строгите наказания за пияните и дрогираните шофьори.