Начало ВОДЕЩИ НОВИНИ Димитър Ганев: Отрицателните оценки за работата на кабинета растат за трети пореден...

Димитър Ганев: Отрицателните оценки за работата на кабинета растат за трети пореден месец

0
106
Димитър Ганев
„Възраждане“ се доближава до ПП/ДБ, показва най-новото проучване на „Тренд“

 

Електоралната подкрепа спрямо партиите и оценката за институциите остават сходни с проучването през юли. Дистанцията между двете водещи политически сили е близо 7%. Повишава се делът на смятащите предсрочни парламентарни избори за необходими. Това показва най-новото проучване на агенция „Тренд” за нагласите на българите спрямо основните институции и политическите формации.

„В началото на политическия сезон не можем да кажем, че има кой знае какво разместване в нагласите в резултат на горещото политическо лято”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” социологът от „Тренд“ Димитър Ганев.

По думите му отрицателните оценки за работата на правителството се вдигат за трети пореден месец. „Положителните оценки обаче не падат. Те са около 22 на сто за последните два месеца. Това е неписан закон в България – когато си на власт, доверието в теб ерозира”, подчерта той. И допълни: „Въпросът е, че с кабинета „Денков” ситуацията е малко по-особена. Защото самото правителство не тръгна с високи нива на подкрепа. Това бе следствие от непопулярната „сглобка” – нито електоратите на ГЕРБ, нито електоратите на ПП и ДБ са въодушевени от това”.

Парламентът остава с традиционно ниски нива на положителна оценка (14%), като не се наблюдава динамика спрямо последното ни проучване през юли.

Незначителна промяна и в оценката за работата на президента. Въпреки изострянето в тона между правителството и държавния глава, положителната оценката за работата на президента е на познатите нива от 36%, а отрицателната 52%.

ГЕРБ остава първа политическа сила с подкрепа от 24.9% сред гласуващите, следвани  от обединението „Продължаваме промяната-Демократична България“ (18.3%). „Възраждане“ запазва третата си позиция с подкрепа от 16.1% от гласуващите. Четвъртият в подредбата е ДПС (13.4%), а петото място остава за БСП (8.7%). ИТН също запазват позицията си на ръба на парламентарната бариера.

Привържениците на идеята за нови парламентарни избори се покачват с 6% спрямо проучването през юли, като този месец достигат 31%. Въпреки това, мнението, че не са необходими предсрочни парламентарни избори се споделя от близо половината (47%) от българите.

Проучването на „Тренд“ е по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на нагласите на българите спрямо основните институции и партиите. Изследването е реализирано в периода между 2 и 8 септември 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ с таблет сред 1002 души на възраст 18+.