Димитър Манолов, „Подкрепа“: Не виждам печеливш ход за изход от протеста на миньорите

0
84
Димитър Манолов

Нелепо е да се търсят руски връзки в протеста и това вече е параноя, посочи синдикалистът

Не виждам печеливш ход за изход от протеста на енергетиците, но политиците обичат да държат в ръкава си асо, което да сложат на масата. Това каза пред Би Ти Ви президентът на КТ“ Подкрепа“ Димитър Манолов.

И обясни, че на територията на комплекса „Марица-изток“ работят хора от 60 общини. Сред тях можело и да има хора в общински листи, но тов не помагало да се обяснява, че протестът е политически. „Нелепо е да се търсят руски връзки и това вече е параноя“, каза още той.

В петък премиерът твърди, че е пратил плана, оказа се, че ако го е пратил, го е направил в събота. Никой не знае какво пише в него, а след като го е пратил той ги кани в неделя на среща, за какво – да ги окъпе с хладка вода? Аз какво да правя на тази среща без хората си, които не искат да ходят на нея, каза още Манолов. И беше категоричен, че няма никаква връзка между протеста на енергетиците и зърнопроизводителите.

В неделя премиерът му казал, че имало интересни предложения. А сред миньорите нямало никакъв интерес към предложението за 36 заплати.

Искаме ясна визия за бъдещето, което да е описано в съответните териториални планове. Ние искаме да ни чуят и много трудно могат да се преквалифицират хора, които са работили над 30 г. в тази сфера, каза пред Би Ти Ви Чавдар Стойнев, директор на „Топлофикация-Перник“. Според него ще сме зависими от електроенегрия.

Мисля, че има достатъчно основания за предоговаряне. Проблемите в енергетиката са от 2006 година. Те не са от днес. При договарянето на членството на България в Европейския съюз не са взети така наречените национални специфики. Това са лигнитните въглища, обясни икономистът Красен Станчев.

Четвърти ден продължават блокадите на основни пътища в Старозагорско от протестиращи миньори и енергетици.