Ердоган благодари на държавите, които са помогнали: Спасителите са извадили от отломките над 8000 оцелели

0
115
Реджеп Ердоган

Турция никога няма да забрави „приятелството, което показахте в този мрачен ден“, заяви президентът

Турция е благодарна на всички държави за помощта, която оказаха за издирването, спасяването и подпомагането на Турция след мощните земетресения, разтърсили страната на 6 февруари, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, предава Анадолската агенция.

Във видеопослание, изпратено до Световната правителствена среща на върха в Дубай, турският лидер заяви, че екипите са извадили над 8000 оцелели от отломките на труса в Южна Турция.

По думите му също така голяма част от над 81 000 души, ранени при земетресенията, са вече изписани от болниците.

„Бих искал още веднъж да благодаря на всички приятелски и братски страни, които денонощно събират помощи за нашия народ, подкрепят с екипите си усилията ни за търсене и спасяване на хора и не ни забравят в молитвите си“, добави Ердоган.

Турция, която е изправена пред едно от „най-големите природни бедствия“ не само в своята история, но и в историята на човечеството, никога няма да забрави „приятелството, което показахте в този мрачен ден“, каза още той.

По думите му земетресението още веднъж е показало значението на международната солидарност, информира БТА.

По последни данни броят на жертвите на земетресенията в Турция нарасна на 31 974 души. Земетресенията на 6 февруари с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер засегнаха тежко десет окръга в южната и югоизточната част на Турция, а така също и съседна Сирия.