Генерал-майор, полковник или подполковник е Николай Марков от ПП „Величие“?

0
534
Николай Марков

Проверка на факти от БНТ 

На 10 юни в предаването „Още от деня“ по БНТ в отговор на въпрос на водещата „Подполковник или полковник си тръгнахте от НСО?“ Николай Марков заяви: „Генерал-майор“. „Настина ли?“, попита отново водещата. „Да“, потвърди той.

В своите публични изяви от години той се представя като полковник Марков.

Генерал-майор, полковник или подполковник е Николай Марков – ето какво показа нашата проверка:

Военните звания са уредени в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

Съгласно него старши офицерски звания са: „майор“, „подполковник“ и „полковник“. Висшите офицерски звания са: „бригаден генерал“, „генерал-майор“, „генерал-лейтенант“, „генерал“.

На сайта на Нов български университет е посочено, че Николай Марков работи там като асистент в департамент „Национална и международна сигурност“. Приложена е кратка биографична информация за него. От нея става ясно, че е придобил военно звание „подполковник“ от Въоръжените сили.

Марков е работил в Националната служба по охрана в периода 1993 – 2007 година. От източници там също получихме потвърждение, че той е бил със звание „подполковник“. Марков е дисциплинарно уволнен от НСО.

Изпратихме запитване и до Министерство на отбраната – институцията, която има пряко отношение към военните звания. От там също не потвърждават Николай Марков да има звание „генерал-майор“ или „полковник“.

На 10 юни в Youtube канал, свързан с партия „Величие“, по време на живо предаване Ивелин Михайлов, близък съратник на Николай Марков и съосновател на партията, в негово присъствие и съгласие казва:

„Най-важният въпрос сега е Полковника полковник ли е или подполковник? И ние вече даваме официален отговор – това му е прякорът – Полковник. И така искаме да му се казва – с прякор.“

Заключение: Проверката ни показа, че твърденията на Николай Марков, че е генерал-майор или полковник, не отговарят на истината. Нито една от институциите, които имат отношение към военните звания, не потвърди, че той е генерал-майор в българската армия или полковник. Напротив, в деня след изборите от „Величие“ сами признават, че „Полковник“ е прякор на Николай Марков, а не звание.