ГЕРБ против снемането на депутатски имунитети преди приключване на съдебната реформа

0
103
Кадър: фейсбук

Възобновеното дело на Делян Добрев е отпреди 9 г., прекратено преди повече от година поради липса на престъпление. Това е бутафория с цел политическа репресия, коментира той

В момента се прави опит да няма истинска правосъдна реформа чрез натиск срещу „вечни обвиняеми“, заяви Деница Сачева

ГЕРБ ще гласува категорично срещу всяко искане на прокуратурата за сваляне на депутатски имунитети в 49-ия парламент преди приключване на ремонта на законите в съдебната система.

„В историята на българския парламент винаги са се давали имунитетите, но в момента правим тежка и много значима правосъдна реформа, която очевидно разбуди страстите в прокуратурата. Докато не приключи тази реформа, няма да подкрепим свалянето на имунитета на когото и да е в НС. Прокуратурата е обвинявана, че държи определени дела на трупчета, за да ги ползва в момент, в който се взимат тежки политически решения, и да повлияе на политиците. Минал съм по този път, знам какво е“, обяви на пресконференция в централата на ГЕРБ зам.-председателят на партията Даниел Митов.

Делян Добрев коментира, че е бил срещу това решение и е искал сам да се откаже от имунитета си. Той обясни, че вече 9 години е бил обвиняем по това „дело на трупчета“, което миналата година е прекратено с 20 страници мотиви защо няма извършено престъпление. Според него държавното обвинение е в ролята на репресивен орган.

„Днес възобновяват това дело от кабинета „Орешарски“, което стоя на трупчета в продължение на 9 години. Това дело е образувано, за да ме притискат. Това е бутафория с цел политическа репресия. Имаше 20 страници мотиви защо няма престъпление. на това същото нещо възобновяват, защото не могат да измислят друго. След 9 години възобновяват старата манджа, за да ме тормозят“, казва той.

„Днеска е Делян, утре ще е Кирил. Това е опит мнозинството за съдебна реформа да стане малцинство“, коментира Томислав Дончев.

„В момента се прави опит да няма истинска правосъдна реформа чрез натиск срещу „вечни обвиняеми“, заяви и Деница Сачева.