ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС с обща декларация против езика на омраза в българската политика

0
133
Снимка: НС

Призоваваме всички участници в обществения и политическия живот да не позволяваме на омразата, заплахите, разделението и словесното насилие да бъдат част от нас, е записано в проекта

Проект на декларация на парламента против езика на омразата в българската политика са внесли депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, показва справка на страницата на Народното събрание, пише БТА.

Под нея са се подписали лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков, съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и депутатите Даниел Лорер (ПП-ДБ) и Делян Пеевски от ДПС.

Позовавайки се на национални, европейски и международни актове и препоръки, Народното събрание заявява ясно и недвусмислено, че ще работи всеотдайно, с всички законови средства, за да се противопостави на всяка реч на омразата.

Независимо дали се отнася до прояви на антисемитизъм, ислямофобия, християнофобия, ксенофобия или други форми на нетърпимост и омраза, в официални партийни комуникации или в изказвания от партийни поддръжници в партийни медии, които се оставят без последствия, се посочва в проекта.

Призоваваме всички участници в обществения и политическия живот, и особено в парламентарния дебат, да не позволяваме на омразата, заплахите, разделението и словесното насилие да бъдат част от нас, е записано в проекта.

В него се апелира да се помнят заветите на българските будители и възрожденци, от Българската православна църква и от достойните българи, спасили преди 80 години своите съграждани евреи от лагерите на смъртта, да се помни организираната съпротива на българските турци и мюсюлмани срещу опитите за насилствена асимилация на тоталитарния режим“, са записали още вносителите. Да не се забравя, че думата „парламент“ произлиза от „говоря“, а не от „мразя“, и в сътрудничество с Министерството на вътрешните работи да се изгради отворена към гражданите платформа, на която съмнения за престъпления от омраза да бъдат докладвани и щателно проверявани, се призовава в проекта за декларацията.

Заедно да пазим и градим националната идентичност чрез толерантност и търпение, завещани от предците ни, като залог за бъдещето на родината ни в мир и единство, завършва документът.