ГЕРБ ще има повече председатели на комисии в парламента от ПП/ДБ

0
64
Бойко Борисов и Кирил Петков

Когато тежестта в Министерския съвет е повече на ПП, тежестта в комисиите трябва да е повече на ГЕРБ, обясни Кирил Петков

ПП/ДБ ще оставят на ГЕРБ повече председателски места в постоянните комисии в парламента. Причината е, че ПП-ДБ имат по-голяма тежест в Министерския съвет, обясни съпредседателят на „Промяната“ Кирил Петков.

„Имахме разбирателство в самото начало, че комисията по европейските въпроси най-вероятно ще бъде при нас, а голямото мнозинство от комисии ще бъде при тях“, каза Петков в кулоарите на Народното събрание.

„Това, което ние сме заявили, е, че от наша гледна точка разбираме, че когато тежестта в Министерския съвет е повече от ПП, тежестта в комисиите трябва да е повече на ГЕРБ. И всъщност по този начин да има пакт между позитивен ефект на конкуренцията и колаборацията между двете партии“, обясни още той.

Вчера шефката на групата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова внесе проекти на решения за избор на шефове на комисиите, които вече три месеца са без такива. Заседанията им се свикват от председателя на парламента Росен Желязков и се ръководят от досегашните им председатели, избрани от 48-ото НС.

По негови думи двете формации не са обсъждали в цифри коя колко комисии ще вземе.

По-рано днес той заедно с финансовия министър и съпредседател на „Промяната“ Асен Василев се срещнаха с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, както и с шефката на групата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. След това обясниха, че са коментирали бюджет 2023, който днес се обсъжда от парламента на първо четене, както и че има напредък по темата за регулаторите.