Гешев: Добре, че смених колите в последния момент. Добре, че не убиха някой човек!!

0
309
Иван Гешев Снимка: Tribune

За децата се притеснявам, много се изплашиха, обяви главният прокурор

Добре, че смених колите в последния момент. Добре, че не убиха някой човек! За децата се притеснявам, много се изплашиха“. Това коментира пред „Епицентър“ главният прокурор Иван Гешев след взрива срещу неговия автомобил.

Експлозията пред кортежа на главния прокурор стана около 11.45 ч. на пътя София – Самоков.

Той е пътувал заедно със съпругата си и двете дъщери.

Бомбата, предназначена за Иван Гешев, е била с не по-малко от 3 кг. тротилов еквивалент и множество осколки. Това съобщи по-рано заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

Днес около 11:30-11:35 главният прокурор с автомобила си, пътувайки към София, на един много голям завой, на който скоростта се намалява, избухва взрив. Взривът е изключително силен. По сведения на очевидци огненият стълб е бил с височина 4-5 метра. На място се установи кратер с дълбочина 30-40 см. и диаметър 3 метра на банкета“, подчерта Сарафов.

Бомбата е била не само с голям тротилов еквивалент, но и с множество осколки, които са се разпиляли и забили в дърветата.

Взривното устройство не е било с цел сплашване, а за да убие, не са били фойерверки. Сачмите, които намираме с големината на човешки нокът. На място са намерени маркери и предмети, оставени от извършителите, изключително професионално подготвено покушение и добре изпълнено. Мястото се оглежда с полицейски кучета“, съобщи Сарафов.

Само една случайност е спасила Гешев, семейството му и другите пътуващи по маршрута, подчерта зам.-главният прокурор. Образуваното производство е по гл. 1 от НК за терористичен акт.

Ще вземе цялата пръст, търсят се детонатори и всички осколки. Не се изключват никакви версии, обясни Сарафов, но се счита, че атентаторите вероятно са наблюдавали пътя и са активирали бомбата буквално в момента, в който автомобилът на Гешев се е изравнил с мястото на взривовете.

Очевидно е, че някой е следил маршрутите на главния прокурор, които са секретни в НСО. Не се знае това ли е единствената заложена бомба или са били заложени „капани“ на всички възможни маршрути. Очевидно главният прокурор е бил мишена за убиване. Експлозията е преместила автомобилът в ляво“, каза той.

Дали случайност, дали бронировка, но е цяло чудо, че няма жертви. Осколките почти са отрязали дънера на едно дърво“, коментира Борислав Сарафов.

Шефът на Главна дирекция „Национална полиция“ Атанас Илков обясни, че МВР бързо е реагирало и е отцепило района. Сформират е оперативен щаб, в който са включени и ДАНС и всички служби за сигурност.

Целият ресурс на МВР, ДАНС и службите за сигурност е ангажиран в разкриването на това тежко престъпление срещу държавността“, подчерта Илков.