Христо Иванов по повод записа на Радостин Василев: Искане за сваляне на имунитет на Борисов няма

0
288
Христо Иванов Снимка: архив

Очевидно целта е България да бъде хвърлена отново в избори, заяви лидерът на „Да, България“

„Искания за сваляне на имунитет на Борисов, или който и да е депутат, няма. Всичко което е говорено, е с оглед на ситуацията като цяло в страната, в която главният прокурор заявява, че ще атакува парламента. Нарече ни боклуци само защото НС иска да му ограничава правомощията“, заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов в кулоарите на парламента.

Той беше категоричен, че е дал пример каква е европейската практика, но не и за защита на конкретно лице.

Това бях първите думи на Иванов, след като в записите на Радостин Василев от ПП, се чува неговото име с предложение как да се забави свалянето на имунитета на Борисов.

„Имаме ситуация, в която прокуратурата открито заявява през устата на главния прокурор, че ще атакува парламента заради факта, че парламентът се опитва да ограничи безконтролността на главния прокурор“, посочи той.

„Затова съществуват имунитетите – да бранят народните представители. Ние сме обсъждали практиката на Европейския парламент за много по-внимателно разглеждане на исканията за сваляне на имунитети, така че да може да се направи преценка. Не виждам проблем, че сме обсъждали европейска практика“, категоричен бе Иванов.

Той призова никой да не се поддава на шантажа, който се опитва да се произведе.

„България има нужда от правителство. Всички сме на това мнение. Ще продължим да работим за това“, заяви Иванов.

А на въпроса дали ще има такова съпредседателят на „Демократична България“ отговори, че не е врачка.

Поводът за коментара на Иванов е пуснатият от депутата от „Продължаваме промяната“ (бивш от „Има такъв народ“) Радостин Василев запис, за който се твърди, че са откъси от заседание на Националния съвет на партията на Кирил Петков и Асен Василев.

В откъсите има част, в която гласове, звучащи като тези на Петков и Василев, коментират, че Христо Иванов има предложение да „се прави комисия по имунитета“, като идеята ѝ е тя да заседава, докато се направят промени в конституцията и за отнемането на депутатските имунитети се прилагат европейските правила, които вероятно отнемат повече време от досегашната практика в парламента. Според Радостин Василев това означава, че Христо Иванов търси начин да спаси Бойко Борисов от падане на имунитета му.