Инспекторатът на ВСС не откри нарушения по случая с Дебора

0
53
Снимка: архив

Проверката е по повод сигнала на Делян Пеевски

Проверката на Инспектората на Висшия съдебен съвет (ВСС) установи, че Районният и Окръжният съд в Стара Загора са спазили всички срокове, когато за първи път са гледали мярката на Георги Георгиев, задържан за нанесената телесна повреда на 18-годишата Дебора Михайлова. Това става известно от съобщение на Инспектората на ВСС до медиите.

Разпределението на делата за мерките е извършено по дежурство при спазване на принципа на случайния подбор.

Окръжният съд е пуснал Георгиев от ареста, тъй като в заключението на съдебномедицинската експертиза е посочено, че уврежданията на Дебора Михайлова, „колкото и многобройни да са, засягайки както главата, така и тялото и крайниците на същата, дори и да сочат на жестоко по своя характер деяние, в крайна сметка поотделно и в съвкупност са причинили временно разстройство на здравето, неопасно за живота“, като според Наказателния кодекс те са лека телесна повреда.

Проверката стига до извода, че по образуването, случайното разпределение, насрочването, движението и приключването на двете дела не са установени нарушения.

От Инспектората припомнят, че нямат правомощия да извършват преценка на правилността и законосъобразността на съдебните актове. Това е по повод на искането на Делян Пеевски за правната преценка относно приложението на закона от Окръжния съд.

Проверяващият инспектор е изпратил сигнал до председателя на Апелативен съд – Пловдив, който да възложи проверка на организацията на дейността на съдиите от окръжните съдилища от района и анализ на съдебната практика по подобни случаи.