Кънчо Стойчев: След съвместното им управление ГЕРБ вече не може да бъде дамгосван от ПП-ДБ

0
266
Кънчо Стойчев Снимка: Нова нюз

На изборите за парламент ГЕРБ има количествена и качествена преднина пред ПП-ДБ. Няма как избирателят да не накаже ПП-ДБ за това „прекрасно“ управление, смята социологът

Не виждам нищо фатално, че ще се съчетаят тези два поста, въпреки че решението не е популярно. Не можем от самото начало да бъдем песимисти, все пак става дума за 2-3 месеца управление. Това заяви в ефира на NOVA NEWS социологът Кънчо Стойчев на въпрос дали служебният министър-председател Димитър Главчев ще успее да съчетае постовете на премиер и на външен министър.

За предстоящите избори на 9 юни Стойчев подчерта, че „няма безсмислени избори“ и те винаги се явяват разумно решение, когато има политическа криза.

Може да се наложи наесен отново да отидем на избори, но това е по-разумният вариант от този да се избиваме помежду си, посочи социологът и добави, че трудно вече ще се формира парламентарно мнозинство само с две партии.

За включването на Ваня Григорова в надпреварата за парламентарния вот Кънчо Стойчев сподели, че тя се явява на тези избори като победител предвид отличното ѝ представяне на изборите в София.

По думите му формацията ѝ „Солидарна България“ има „много добри шансове“ да влезе в следващото Народно събрание.

По отношение на Елена Йончева социологът смята, че е „постижение“ за ДПС, че успя да я привлече като кандидат за евродепутат.

Кънчо Стойчев изрази и мнението, че на изборите за парламент ГЕРБ има количествена и качествена преднина пред ПП-ДБ, тъй като партията на Борисов не може вече да бъде „упреквана и дамгосвана“ от ПП-ДБ, защото двете формации управляваха заедно доскоро.

ПП-ДБ понесоха всички негативи от последните девет месеца. Сключеният преди девет месеца компромис беше тежък, но той не си струваше, защото нито една от набелязаните цели не се оказа успешна – нито съдебната реформа, нито промените в конституцията, нито пълноправният Шенген, а пък от еврозоната се отдалечихме още повече. Няма как избирателят да не накаже ПП-ДБ за това „прекрасно“ управление. ПП-ДБ пропуснаха златния си шанс, завърши Стойчев.