Кандидатът на ПП-ДБ в Белоградчик разследван от ОЛАФ, с висящи дела

0
80
Борис Николов

Борис Николов е обвиняем за безстопанственост

Кметът на община Белоградчик Борис Николов ще се бори за нов мандат. Този път той е издигнат от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“.

70-годишният Николов вече има 4 мандата зад гърба си начело на Белоградчик – веднъж става кмет през 1990 г., а след това изкара и три последователни мандата между 2011 досега. Беше депутат от БСП в 40-ото Народно събрание (2005 г. – 2009 г.).

Този път обаче не беше издигнат от социалистите – вероятно заради многото скандали около кметстването му, разследванията и делата, които се натрупаха срещу градоначалника Николов, пише Tribune.

Борис Николов дори влезе в полезрението на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, която излезе с доклад за доказана злоупотреба с европейски средства по проект за залесяване от 2014 година на стойност 220 хиляди лева плюс лихви.

Големите му проблеми обаче са с българските органи на реда, защото през 2022 година беше привлечен в качеството на обвиняем и е с мярка за неотклонение „подписка“. Разследването е за извършено длъжностно престъпление по чл. 219, ал. 3 от НК, защото в периода 2019 г. – 2022 г., въпреки служебните си задължения като кмет, не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването или запазване на повереното му имущество.

Събрани са доказателства за сключване на договори за възлагане на обществени поръчки на завишени цени, неоснователно фактуриране на услуги по сметосъбиране и сметоизвозване в Община Белоградчик, за образуване на изпълнителни производства срещу общината и налагане на възбрани върху общинското имущество.

В резултат на действията на обвиняемия последвало разпиляване и други значителни щети за Община Белоградчик и общинския бюджет, твърдят от прокуратурата./Tribune.bg