Кирил Петков за „Рудигейт“: Не сме съгласували назначенията на шефове на спецслужби с посолства

0
133
Кирил Петков Кадър: фейсбук

Стана ли за ДАНС депутатът Радостин Василев стратегически обект, пита съпредседателят на ПП, визирайки назначената му охрана

„Стана ли за ДАНС този депутат (б.р. визира се Радостин Василев, наричан в социалните мрежи Руди Гела) стратегически обект? Знае ли президентът за среднощни разговори между шефа на ДАНС и този депутат? Може ли някой да е спрял пускането на всички записи, които бяха подготвени“, така съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков коментира записите, които по-рано днес бившият министър на спорта в кабинета „Петков“ Радостин Василев пусна пред журналисти.

Според него шефът на ДАНС е назначил охрана на депутат, явно визирайки Радостин Василев, в 22 часа снощи. И подчерта, че ДАНС не охранява отделни лица, само стратегически обекти.

Петков видя силно желание да се попречи на съставянето на редовно правителство, което да освободи ръководството на българските служби от дългогодишна зависимост. И обвини президента Румен Радев, че бави връчването на втория мандат. Дали това е синхронизирано с пресконференцията, попита още той.

Съпредседателят на ПП обяви, че никой не можел да им влияе за бъдещите реформи. „Всеки кандидат, който ще предложим, в службите ще държим да има чисто минало, да не е бил част от организирана престъпна група и да не е бил агент на вражеска държава или ДС. Не сме съгласували назначенията, но при крайните назначения ще информираме партньорските служби като част от задълженията ни“, отговори той на обвиненията, че ПП-ДБ съгласуват шефовете на служби с чужди посланици.

Бившият премиер обясни и гласуването на въпросния национален съвет, приел колаборацията с ГЕРБ. По негов спомен при първото гласуване 24 били против, 21 „за“ и 6 или 7 въздържали се. „В 4 сутринта – това е толкова важно решение за България, че никой няма право да е въздържал се. Или „да“, или „не“. Помолих въздържалите се да заемат реална страна и резултатът бе позитивен“, каза той. Крайният резултат бил 27 „за“ на 22 „против“.

Петков увери, че продължават да смятат, че първите 9 месеца премиер трябва да е акад. Николай Денков, а вторите девет – Мария Габриел. „Правителство, което остава да действа през целия срок. Оставаме в тази позиция. Това е единствената работеща формула. Не е коалиция, защото си нямаме доверие и затова минаваме през тази сложна система на ротация“, настоя съпредседателят на ПП.

„Няма да се откажем, докато не направим страната ни едно по-добро място за живот“, заяви Петков. И ПП ще слушат записите, за да видят „има ли малки манипулации“.

Пресконференцията на Василев била опит да се предотврати възможността да се сформира редовно правителство, което да реформира службите и да ни вкара в Шенген. Петков видя и координация на проруските формации, визирайки острите думи на „Възраждане“ и БСП.

„Ще напусна „Продължаваме промяната“, това е предателство, каза по-рано Василев.

„За да се случи правителството между ПП-ДБ и ГЕРБ, има договорки с Европейския съюз. Съпредседателят на ПП Кирил Петков пък се е разбрал с шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен, че България ще влезе в еврозоната и без да изпълнява критериите. А колегата му Асен Василев се договорил с „посолствата“ за имената на новите шефове на службите – това са част от нещата, които се чуват на записите, пуснати от Василев.

Той пусна Петков на запис, на който се чуват думите: „Пускаме като застраховка Мария Габриел“ и че „Бойко Борисов се изпира с този вариант“. А Василев пък обяснява, че начело на службите ще бъдат назначени „наши хора, които са одобрени от посолствата“ и др.

Лидерът на ПП Кирил Петков обяви вчера, че очаква такъв запис да се появи, но без да уточнява какво ще има в него, и с обяснението, че той е правен по кабинетите на политиците, на срещи на групи и със съдействието на тайните служби.