Мария Габриел на Радев: Времето за преговори при първия мандат бе обединяващо

0
107
Снимка: БНТ

Тя върна празна папка на президента и му обясни, че е постигната договорка с ПП/ДБ за правителство с втория мандат

„Вторият мандат трябва да бъде национален и да търси подкрепата на конституционното мнозинство. Имаме съгласие с ПП–ДБ да излъчим министър-председател и зам. министър-председател на ротационен принцип“, заяви номинираната за премиер Мария Габриел при президента Румен Радев, на когото върна празна папка за съставяне на правителство с първия мандат.

„От името на парламентарната група ГЕРБ-СДС няма да допусна да има имена на хора, които не са резултат на открити и ясни разговори, на основата на принципи и отговорности. А са резултат на задкулисни договорки“, каза Габриел.

От партията са установили, че ситуацията в страната е критична и има нужда от власти, които да работят, така че гражданите да имат доверие в тях.

„Водих разговори с парламентарните групи на ПП-ДБ, БСП, ДПС и ИТН. Различията ни с БСП станаха явни на много ранен етап. Водейки разговори с другите партии, стана ясно, че можем да намерим обединяващи усилия, така че България да има редовно правителство“, сподели тя с президента.

На този фон времето за преговори, свързани с първия мандат, Мария Габриел е виждала като „обединяващо време“, а не „разделящо“.

Въз основа на общите приоритети резултатът е 48 часа интензивни преговори с разум, а не емоция и единствена цел – България да има правителство.

Малко по-рано ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ обявиха, че са готови да излъчат премиери от двете формации на ротационен принцип. Това стана ясно по време на съвместна пресконференция на двете коалиции.