МВР срещу „романтичните измами“: Любовта не се купува и не се преживява онлайн!

0
114
Снимка: МВР

Съвети как да се предпазим от измамници в интернет, които играят ролята на влюбени

Любовта не се купува и не се преживява онлайн, предупреждават от МВР на страницата си във фейсбук след зачестилите случаи на измами с изпращане на пари след запознанства в социалните мрежи.

„Всичко започва като една приказка, мислиш си, че си намерил човека на живота си, но накрая може да се видиш разорен/а.

Внимание, романтична измама!

Тя започва след запознанство в социалните мрежи. В разговора с отсрещната страна се усеща близост с обещания за брак, съвместно съжителство. Човекът отсреща ще ви съобщи, че скоро ще се видите и ще ви накара да живеете с тази мисъл, но… задължително ще се появи обстоятелство, което може да се преодолее, ако се изпратят пари“, предупреждават от вътрешното министерство.

„Докато влюбената жертва е в състояние да изпраща средства, комуникацията продължава.

Понякога измамниците прибягват и до друг сценарий, ако по време на интернет „ухажването” е имало размяна на интимни снимки или видео, те често се използват за изнудване“, алармират от ведомството.

„Най-уязвими към този тип измами са несемейните, живеещи сами хора, без значение дали са мъже или жени, търсещи романтични отношения чрез интернет. По общи наблюдения броят им у нас расте“, посочват от МВР.

Затова:

„Не започвайте комуникация с хора, чиито профили ги представят като привлекателни и сериозни – военни на мисия в чужбина, капитани на кораби, работещи на нефтени платформи. Не изпращайте ваши злепоставящи ви снимки или записи. Стигне ли се до момент, в който трябва да изпратите пари на човек, с когото сте се запознали по подобен начин, без значение каква е причината, а тя винаги е в резултат на затрогваща история, не го правете, знайте, това е измама“, пишат още от министерството.