Над 70 членове на Националния съвет на БСП внесоха подписка за свикване на извънреден пленум

0
37
БСП
Централата на БСП на "Позитано" №20

Партията ни е в най-тежката си криза досега, казват те

Над 70 членове на Националния съвет на БСП внесоха подписка за свикване на извънреден пленум, след като вчера партията стигна историческо дъно, заемайки пето място на парламентарните избори за 48-о Народно събрани, съобщава „24 часа“.

Заявленията продължават да пристигат от цялата страна. В подписката се настоява да бъде свикано присъствено заседание на НС на БСП от 11 ч на 8 октомври в централата на „Позитано“, на което да се направи анализ на резултатите от проведените избори за 48-то Народно събрание и дефиниране на политически изводи и мерки.

„БСП записа поредния си слаб резултат. Партията ни е в най-тежката си криза досега. На 4 април 2021 г. БСП имаше 380 146 гласа и зае трето място. На 11 юли 2021 г. за БСП гласуваха 365 696 души. На 14 ноември 2021 г. за партията ни своя вот дадоха 267 817 избиратели и стигнахме историческо дъно. Оказа се, че пропадането няма край и днес вече сме на пето място, с под 10 процента от гласовете на избирателите“, се казва още в писмото на социалистите.

В него се напомня, че „в момент, в който левицата е в подем и в Европа, и в света, когато нуждата от социална закрила е припозната в глобален мащаб след десетилетия отричане, България е на път да остане без лява партия“.

Според социалистите народът не вижда в БСП ляво представителство, а жаждата за власт е разделила, обезкуражила и сринала партията, което пък е отвратило избирателите.

„Трябва да се съберем, да чуем всеки и да тръгнем напред. Само заедно и в диалог можем да спасим БСП. Партията ни може да тръгне по нов път! Но за това се изисква кураж – да посочим проблемите, за да намерим решение“, се казва още в писмото на социалистите.