Николай Милков: Не се месим във вътрешните работи на Северна Македония

0
52
Николай Милков, служебен министър на външните работи

За нас е от съществена важност да се осигурят равни права на българския народ с останалите в РСМ, заяви министърът

“България няма да приеме никакви формулировки, които да отреждат на македонските българи статут, който да е по какъвто и да е начин различен от този на останалите конституционно признати части от народи в РСМ. Не става въпрос за намеса на България в съседната ни страна. В крайна сметка ние първи я признахме като независима държава. Става дума за създаване на една атмосфера на доверие чрез една конструктивна комуникация”.

Така външният министър Николай Милков коментира искането на България да се консултират с нея промените в конституцията на РСМ, с които македонските българи трябва да бъдат вписани като държавотворен народ. По-рано днес македонският президент Стево Пендаровски обяви, че “такова искане не отправят дори окупаторите на страните, териториите и държавите, които окупират“.

”Това е вътрешен процес и въпрос на нашата съседка. Проблемът е, че сигналите, които идват от различни посоки, не са еднозначни. Съществуват редица признаци и действия, които могат да бъдат окачествени като опити за вдигане на напрежението, което би стеснило възможността за диалог и спокойна среда, в която да се извършат тези конституционни промени. Въпросът без друго е сложен. Не мисля, че изказвания от този тип водят до успокоение на ситуацията. Не знам какви точно цели се преследват, но именно поради противоречивостта на процеса, поради вътрешното противопоставяне на управляващи и опозиция по тези теми, България е съвсем естествено да следи със засилен интерес тази тема и да сме наясно в каква посока се развива”, категоричен бе той.

”За нас е от съществена важност да се осигурят равни права на българския народ с останалите в РСМ. В духа на досегашния ни опит бихме искали да се избегнат сценарии, в които подходи и конкретни решения се съгласуват зад гърба на България със страни членки на ЕС така, че после да бъде оказан натиск върху нас после или да бъдем поставени пред свършен факт. За съжаление, в миналото точно това нещо се случваше”, посочи Милков.