„Нова демокрация“ спечели изборите в Гърция, но Мицотакис се готви за нови избори в търсене на пълно мнозинство в парламента

0
42
Кириакос Мицотакис

За партията му са гласували 41% от избирателите, на второ място е лявата партия „Сириза“ на Алексис Ципрас, която е получила подкрепата на 20 на сто от гласоподавателите

Десноцентристката „Нова демокрация“ на премиера Кириакос Мицотакис спечели парламентарните избори в Гърция, но петима депутати не ѝ достигат за мнозинство.

„Нова демокрация“ има възможност за коалиция с ПАСОК, но късно през нощта, в обръщение към своите избиратели премиерът Мицотакис потвърди, че ще върви към свикване на нови избори, като целта е да получи пълно мнозинство в парламента.

„Горд съм и развълнуван, но усещам и тежката отговорност, която този резултат носи. Обещавам, че ще работя още по-усърдно, за да оправдая доверието ви. Резултатът ясно показва – гражданите искат силно правителство, с хоризонт за четиригодишен мандат, за да можем още по-бързо да покрием загубеното, което ни дели от Европа“, каза Мицотакис.

За „Нова демокрация“ са гласували около 41% от избирателите. На второ място се нарежда лявата партия Сириза на Алексис Ципрас, която е получила подкрепата на около 20 на сто от гласоподавателите. На трето място е социалистическото движение ПАСОК, с малко над 11%. Данните са на Министерството на вътрешните работи на Гърция при обработени малко над 97% от протоколите.

„Резултатът от изборите е изключително негативен за „Сириза“. Поздравих г-н Мицотакис за победата. В битката има победители и губещи. Изборният цикъл обаче все още не е приключил, тъй като вероятно ще има нови избори. Така че не разполагаме с лукса да губим време. Незабавно трябва да направим всички необходими промени, за да водим предстоящата решаваща изборна битка при възможно най-добри условия“, заяви Алексис Ципрас след вота.