Обединената левица „Нов народен фронт“ спечели втория тур на изборите във Франция

0
34
Снимка: Pixabay

Центристите на президента Макрон остават втори

Обрат във Франция. Обединената левица „Нов народен фронт“ е начело след втория тур на предсрочните парламентарни избори при избирателна активност над 67%. Центристите на президента Макрон остават втори.

„Национален сбор“ и съюзниците им остават трети, според първите прогнозни резултати. „Нов народен фронт“ ще разполагат с между 175 и 205 места.

Партията Републиканците, наследник на формацията, основана от Шарл де Гол, получава между 57 и 67 депутати. Участието на втори тур от вота е малко над 67 процента. Ако прогнозата за активността се потвърди, това ще е най-високият показател във Франция от 1997.

До тази развръзка се стигна след тактически ходове и оттегляне на кандидати, за да се предотврати разпиляване на гласове и да се спре пътят на крайната десница към властта.

Нито един от трите блока не печели абсолютно мнозинство.

Жан-Люк Меланшон – лидерът на „Непокорна Франция“, която е част от лявото обединение, призова президента Макрон да връчи мандат на „Нов народен фронт“.

„Президентът трябва да признае поражение“, заяви Жан-Люк Меланшон.

Той отбеляза, че крайната десница е далече от постигане на мнозинство, като днешният резултат е резултат на успешна мобилизация.

„Волята на народа трябва да бъде стриктно уважена. Не са приемливи никакви увъртания, уреждания и комбинации. Уроците от вота са безапелационни. Поражението на президента и неговата коалиция е ясно потвърдено. Президентът трябва да се преклони и да признае това поражение, без да се опитва да го заобиколи по какъвто и да е начин. Премиерът трябва да си тръгне. Президентът има правомощията и задължението да призове „Нов народен фронт“ да управлява. Фронтът е готов. Дадената дума ще бъде спазена. „Новият народен фронт“ ще осъществи своята програма – само нея и в цялостен вид“, заяви Меланшон под аплодисменти на привърженици.

Председателят на „Национален сбор“ Жордан Бардела заяви, че изборните договорки хвърлят Франция в ръцете на крайната левица на Меланшон.

„Национален сбор“ осъществи днес най-значимия пробив в цялата си история. За съжаление Алиансът на безчестните и опасните политически игри на президента Макрон и премиера Атал с крайната левица лишиха тази вечер французите от политика на възстановяване, която те широко подкрепиха, като ни поставиха начело на европейските избори, а впоследствие и миналата неделя на първи тур с близо 34 процента от гласовете. Тази вечер тези изборни договорки хвърлят Франция в ръцете на крайната левица на Жан-Люк Меланшон“.

„Това, за което предупреждавах се случи. Франция ще бъде напълно блокирана от три групи, които имат сравнително еднакво влияние в парламента. Това е тъжно. Губим още една година. Още една година на имиграция без правила, на загуба на покупателна способност, още една година на несигурност за страната ни. Но ако трябва да преминем и през това, ще го направим“, заяви Марин льо Пен, „Национален сбор“.