Очаквано ДБ заявиха на проф. Габровски, че няма да подкрепят правителство с мандата на ГЕРБ

0
39
Николай Габровски взема мандата от Радев.

Кандидатът на ГЕРБ за премиер обясни, че действията му са опит да се намалят тонът и радикализацията между партиите

Представители на „Демократична България“ уважиха първата от консултациите, които проф. Николай Габровски започна с политическите сили в парламента за съставяне на правителство в рамките на първия мандат. Тя се провежда в Народното събрание в този час, съобщава „24 часа“.

Проф. Габровски, който е номинацията на ГЕРБ за премиер, благодари на ДБ за срещата въпреки заявената им предварително позиция. Той обясни, че действията му са опит да се намали тона и радикализацията между партиите.

Може би е време за по-друг подход. Надявам се заявките ми да са отворена врата към повече консенсус и разбирателство, обясни професорът.

Христо Иванов пък започна с пожелание за успех на професора.

Влизате на терена в изключително труден момент. Но ако успеете, това ще е успех за страната ни, обясни съпредседателят на ДБ.

Отзоваваме се, за да изразим уважението си към вашите усилия да помогнете на политическата система да преодолее различията, обясни Иванов.

Той обясни, че са на срещата освен като хора, които да покажат добронамереност, но и като 6-а сила, не надскачат значимостта си.

Имаме решение, че не можем да подкрепим правителство с мандата на ГЕРБ, което явно няма нищо общо с вас и вашите усилия, обясни отново Иванов.

Ако вие излъчите правителство, ние ще бъдем отворени, макар и като опозиция, да работим по конкретни теми така, както и сега работим – има широк спектър от теми, по които работим добре с ГЕРБ, допълни съпредседателят на ДБ.