Осъдиха Марина Овсянникова на 30 хиляди рубли (495 лева) глоба

0
215

Разследва я Главното следствено управление на Русия

Останкинският съд в Москва глоби Марина Овсяникова, редактор на Първи канал, с 30 000 рубли (495 лева) за разгръщане на плакат с пацифистки лозунги по време на вечерното излъчване на предаването „Время“ с водещ Екатерина Андреева. Това съобщиха от пресслужбата на съда, цитирани от „Монитор“.

Овсяникова беше призната за виновна в извършване на административно нарушение по част 2 на член 20.2 от Кодекса за административните нарушения на Руската федерация – „Организиране или провеждане на публично събитие без подаване на уведомление за публично събитие по предвидения начин“, коментира съдебната говорителка Кристина Явкина.

Инцидентът стана на 14 март. Марина Овсяникова, която работи като редактор, влезе в студиото по време на прякото предаване на програмата „Время“ с Екатерина Андреева, разгръщайки плакат с пацифистки лозунги, а по-късно тя публикува и видео съобщение в руската социалка ВКонтакте.

Първоначално руската агенция ТАСС предположи, че срещу нея може да бъде образувано административно дело за публични действия, насочени към дискредитиране на използването на въоръжените сили на Руската федерация с цел защита на интересите на Руската федерация и нейните граждани, поддържане на международния мир и сигурност (Член 20.3.3 от Кодекса за административните нарушения).

Този член предвижда максималното наказание за гражданите под формата на глоба до 100 хиляди рубли. В резултат на това делото е образувано по част 2 на чл. 20.2 от Кодекса за административните нарушения. Това включва не само глоба от 20 хиляди до 30 хиляди рубли, но и принудителен труд до 50 часа или административен арест до десет дни.

Адвокатът на Овсяникова Антон Гашински обяснил обаче, че не може да се прилага административен арест за жени с деца под 14-годишна възраст. Овсяникова има две деца – на 17 и 11 години.

Според ТАСС Следственният комитет на Русия е започнал и предварителна проверка за наличието в действията на Овсяникова на признаци на престъпление по член 207.3 от Наказателния кодекс на Руската федерация „публично разпространение на съзнателно невярна информация за използването на въоръжените сили на Руската федерация“. Адвокат Даниил Берман каза пред Business FM, че проверката е поверена на Главното следствено управление на Руския следствен комитет за Москва, където е регистриран съответният материал.

Член 207.3 от Наказателния кодекс на Руската федерация предвижда наказание под формата на глоба в размер от 700 хиляди до 1,5 милиона рубли до реално лишаване от свобода до 15 години, в зависимост от частите на този член. Съгласно този член може да бъде назначен принудителен или поправителен труд.