Патриарх Неофит няма да отслужи празничното богослужение

0
74
Патриарх Неофит Снимка: БП

Българската църковна делегация, водена от старозагорския митрополит Киприан, отпътува за Йерусалим, за да донесе благодатния огън

Негово светейшество българският патриарх Неофит няма да отслужи празничното пасхално богослужение в полунощ. Той ще бъде заместен от врачанския митрополит Григорий.

В ранните часове на Велика събота българска църковна делегация, водена от Старозагорския митрополит Киприан отпътува за Йерусалим, за да донесе Благодатния огън. Заедно с него са и петима свещеници.

В делегацията са включени Емил Велинов от Светия синод и посланикът ни в Израел Румяна Бъчварова. Те пътуват с правителствения самолет „Фалкон“.

Българската църковна делегация ще присъства на богослужението в храма „Възкресение Христово“ в Йерусалим, където над гроба на Исус Христос всяка година от небето се спуска благодатният огън, наричан още свещен или небесен. На Велика събота вярващи от цял свят пристигат в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото.

Българската делегация първа ще вземе благодатния огън от храма на Божи гроб тази година.

Към 23:40 ч фенерът с благодатния огън ще бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата и с шествие ще бъде пренесен в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

Очакваше се патриарх Неофит да отслужи празничното богослужение в полунощ, но той ще бъде заместен от врачанския митрополит Григорий.

Гражданите ще бъдат проверявани с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия, съобщи bTV.

Тези, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до мероприятието. Достъпът на хората във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.