Пеевски: Като искат да закриват полицията, ПП-ДБ да внесат проектозакон

0
89
Делян Пеевски

Има инспекторати, прокуратура, съд. Не мога да разбера защо парламентът и депутатите ще разследват полицаи, коментира председателят на ПГ на ДПС

Против временната комисия за проверка на фактите и обстоятелствата при полицейското насилие на протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз се изказа отново лидерът на групата на ДПС в парламента Делян Пеевски.

„Твърдо седим зад момчетата. Комисията, която ще внася ПП-ДБ, няма да я подкрепим. Трябва да има държава. Или ще има държава, или няма да има държава. Сутринта казах на господин Петков на председателски съвет, като искат да закриват полицията, да внесат проектозакон. Те явно това искат“, каза Пеевски.

Вчера лидерите на ПП-ДБ Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов внесоха проект на решение за създаване на временна комисия за полицейското насилие. Идеята дойде първо от премиера Николай Денков, който обясни, че го е обсъдил и с вицепремиера Мария Габриел. От ДПС обаче се обявиха против. Подкрепа дойде от БСП, която се обяви и „за“ оставката на вътрешния министър Калин Стоянов.

„Какво е направил Калин Стоянов“, попита Пеевски. И обясни защо групата му няма да подкрепи комисията: „Има инспекторати, след тях има прокуратура, след нея – съд. Нали сме правова държава? Не мога да разбера защо парламентът и депутатите ще разследват полицаи. Ние ставаме разследващ орган. Това не може да се случи. Парламентът няма тези функции. Ние правим законите, по тях после работят ведомствата, министерствата, прокуратурата, съдът. Ние сме затова – да им направим закони, затова сме законодателна власт. Ние ставаме разследващи на полицаите. И какъв сигнал им даваме? Че другите институции не съществуват. Няма да обезличаваме държавата. Твърдо съм да има държава“.