Петър Стоянов няма да участва в президентските избори, причината – разделението в дясното пространство

0
266
Петър Стоянов

Нито аз съм се предлагал, нито някой ми е предлагал официално да бъда издигнат за кандидат-президент, пише той в своя сайт

Петър Стоянов обяви в своята интернет страница petarstoyanov.com, че няма да участва в президентските избори. От вчера неговото име се завъртя в медиите като възможен кандидат на ГЕРБ.

„От вчера в медиите и социалните мрежи се изказват мнения за и против евентуалната ми кандидатура за президент – дебат, за който не съм давал никакъв повод. Искам да е ясно: нито аз съм се предлагал, нито някой ми е предлагал официално да бъда издигнат за президент“, подчертава президентът на България (1997 – 2002).

„Моята евентуална кандидатура би имала смисъл, само ако обедини всички десномислещи и проевропейски настроени избиратели в България. Но, за съжаление, те са фатално разделени. Този факт обезсмисля всякакви разговори за моето участие в президентските избори.

Винаги съм участвал в честни и открити политически състезания. Моят президентски мандат беше предшестван от над 12-месечна публична кампания, истинска борба за идеите на демокрацията. Така, честно и открито, спечелих гласовете на 2 502 517 български граждани. Това е Моят начин.

Благодаря на хората, с които бяхме заедно през последните 30 години и които до последно настояваха да ме подкрепят с имената и авторитета си в кандидат-президентската кампания.

Пожелавам на бъдещия президент на България да продължи евроатлантическата политика и ангажименти на страната ни, както и усилията за обединено и проспериращо общество“, пише Стоянов.