„Пликгейт“. Агент „Балкан“ и нещатен агент на Атанас Атанасов

0
5002
Петков е обявен за агент на ДС с псевдонима "Балкан".

С какво Пламен Узунов държи президента Румен Радев ?

Тодор Александров

След четири дни Румен Радев наруши мълчанието по темата с „подаръка“на Пламен Узунов. Той коментира в типичния си стил, тоест не коментира, а нападна Борисов и прокуратурата. Нищо ново под слънцето. Те го питат за нещо, той отговаря: А вие защо биете негрите. Видимо уплашен, президентът не откликна на пламенния призив на Сашо Диков да се освободи от „селския си Джеймс Бонд“.

Радев видимо уплашен. СНИМКА: „24 часа“.

Опомнил се от първоначалния шок, митничарят Петков мина в контраатака и чрез адвоката си заплаши собственика на заведението заради записите. Бившите флагмани на свободата на словото мълчат по темата. Не ги устройва. Бъдещият вицепремиер Атанас Атанасов пък коментира в неделя по БНТ „Пликгейт“ : Това, което видях в мрежата, са записи от камери в заведение, нека тези, които са били там, да обясняват. Нямам представа какво има в тази торбичка и защо са се срещали изобщо тези хора“. Ето  на това се вика гьонсурат.

Познава ли Атанасов бившият шеф на Столична митница по времето на Иван Костов Петко Петков ? Добър въпрос. Ако попитате шефът на ДСБ, той ще каже, че не го познава и няма нищо общо с него. Ноооо…според различни публикации в медиите през годините, особено при управлението на Костов, за Петков се твърди, че е…нещатен агент на Национална служба сигурност-НСС. Друг такъв агент на НСС е била разстреляната „митничарка на ВИС-2“ Шинка Манова.

Атанасов ръководи НСС от 8 септември 1997 до 14 декември 2001 година. Петко Петков е шеф на РМУ-София от 21 юли 1997 до 4 август 2000 година. От същата дата е директор на РМД-София до 21 януари 2001 година. Сходни биографии във властта по времето на управлението на Иван Костов. Ето за какво става дума:

Полк. Иван Драшков, зам.-директор на НСС. В системата на МВР работи от 1985 г. (ВГУ ДС – 04 отдел, „немското“ отделение). Напуснал през 1991 г. по собствено желание и започнал частен бизнес. През 1992 г. е върнат в НСС-МВР (заявен мотив от него Навън е много трудно. Няма „служба за родината“, няма „България“, просто бизнесът им не върви, няма пари, няма изгледи за успех в търговията).

Израства в йерархията (началник на руския сектор „Б – 02“ от началото на 1997 г. и зам.-директор на НСС от м. октомври 1999 г.) с помощта на кръга Банкя (основно Чавдар Чернев) и бизнесмените Димитър Събев, Петър Манджуков и др. Връзката и сближаването с тях осигурява чрез брат си Петър Драшков дипломат от кариерата, изп. директор на БОДК през 1994 г., когато е изведен от системата след скандал и следствие за отклоняване на средства.

Атанас Атанасов

Семеен приятел с ген. Атанасов (посрещали са заедно Новата година`2001 в х-л Кемпински Зографски, луксозният апартамент на генерала в жк. Белите брези от контингента на БОДК е предоставен от Петър Драшков). Като зам. директор на НСС е изпълнявал негови поръчки по разработката на политически дейци и други неудобни по времето на управлението на СДС лица. Има сведения от митничари, че е осигурявал чадър над контрабандните канали. Петко Петков – бивш директор на РМД София и ключова фигура в осъществяваната по време на кабинета Костов контрабанда, като нещатен сътрудник на НСС е бил ръководен от Иван Драшков. Понастоящем близките връзки между Драшков и ген. Атанасов не са прекъснати“. Този цитат е пуснат в различни медии по време на битката за контрола на ДАНС между хората на Петко Сертов и Иван Драшков през 2008 година.

Зад Сертов тогава са различни кланове в БСП, начело с премиера Станишев, но зад Иван Драшков е лично Ахмед Доган. Двете групировки се разследват и подслушват взаимно, събират компромати едни за други и има случаи когато хора на противостоящите групировки се бият помежду си. Твърди се, че е част от доклад на ДАНС за корупцията в държавата. Опитни спецполицаи обясняват, че ако обект на разследване се направи агент на контразузнаването-НСС по този начин, над него се опъва „чадър“, тоест престава да се разработва. По време на управлението на Костов в многобройни публикации, основно в опозиционните медии тогава, името на Петков е споменавано като човек, опъвал „чадър“ над контрабандните канали на Константин Димитров-Самоковеца.

Твърди се, че е придружавал специално привилегировани тирове, влизащи и излизащи от България. На Петков принадлежи и идеята за откриване на митнически пункт в гората до Самоков през 1999 г., като така реално се създава потенциален център на контрабандата у нас. Митничарят е родом от Самоков. Срещу него няма разследвания или повдигнати обвинения.

Константин Димитров-Самоковеца като начинаещ.

Сменен е от директор на РМД-София тихомълком заедно с директорите на останалите митнически дирекции през януари 2001 година. От човека на Христо Бисеров в митниците тогава Захари Захариев. Преместен е в отдел „Последващ контрол“ на РМД-София и работи в една стая със Шинка Манова, бившата шефка на пункта „Горубляне“.

Убитата Шинка Манова. СНИМКА: „24 часа“.

Манова е застреляна показно в джипа си на 10 октомври 2005 година близо до дома й. Убиецът така и не е открит, а разследването за разстрела на митничарката е замразено през 2007 година. Впрочем Петков има опит в агентурната работа. С решение на Комисията по досиетата от 2011 година той е обявен за агент на Държавна сигурност с псевдонима „Балкан“. Проверяван е като бивш шеф на РМД-София. „Балкан“ е агент на Второ главно управление на ДС (Контраразузнаването), Отдел 12, от 1980 година. Какво съвпадение, „съвсем случайно“. Преди 10 ноември 1989 година е агент на ДС, а 10 години по-късно агент на НСС, първоприемника на Второ главно управление.

Отдел 12 на ВГУ-ДС отговаря за…. граничните контролно-пропусквателни пунктове. Официално. Неофициално за агентурната мрежа в митниците с цел държавна контрабанда.

В интервюта пред медиите Петко Петков обяви, че е близък приятел с съветника по антиКорупцията на президента Румен Радев Пламен Узунов. Затова се срещнал с него, да му даде личен подарък-пури и ром. Каква романтика, какво искрено мъжко приятелство.

Ексмитничарят не уточни откъде се познават двамата с приятеля си. Дали пък не е от библиотекарската групировка ? Ако приемем, че „Балкан“ е човек на Иван Драшков, то Пламен Узунов също е любимец на библиотекарите, сред които е и Драшков, както Breakring.bg е писал многократно.

Иначе няма обяснение защо Пламен Узунов е „сивият кардинал“ в МВР, командва и инструктира областните управители, а очевидно и кадрува в митниците.

И защо Радев не смее да го пипне, въпреки многото му гафове през годините. С какво Узунов държи Радев ? Или някой пък държи и двамата ? Кой осигурява чадърът над Радев и Узунов и ги „пази“ от всички гафове ? Надявам се, все някога да се разбере.