„Политико“: Българите гласуваха с копнеж за политическа стабилност и предвидимост

0
48
избори
Снимка: архив

Има малко признаци, че страната е на път да излезе от дълбоката политическа безизходица, пише изданието

Партията на бившия български премиер Бойко Борисов печели четвъртите избори в рамките на 18 месеца, но има малко признаци, че страната е на път да излезе от дълбоката политическа безизходица, пише изданието „Политико“.

Според медията перспективата за задънена улица е лоша новина за страната, която се бори с тежките предизвикателства на корупцията по високите етажи на властта, широко разпространеното руско влияние и огромната инфлация в навечерието на зимата. „България вероятно е най-уязвимата от пропагандата на Кремъл страна в ЕС, показателно от успеха на проруските партии на изборите, въпреки че популярността на руския президент Владимир Путин в България спада“, пише „Политико“.

Както ГЕРБ, така и „Продължаваме промяната“ споделят сходни възгледи за проевропейското бъдеще на страната и обещават подкрепа за Украйна, но коалиционно правителство между тях изглежда малко вероятно.

„Българите очакват от политиците да намерят общ език и да направят всичко възможно за съставяне на коалиционен кабинет, тъй като копнеят за политическа стабилност и предвидимост“, каза за „Политико“ Руслан Стефанов, програмен директор в базирания в София Център за изследване на демокрацията. „Хората се страхуват от това, което ще се случи през следващите няколко месеца с ескалиращата война в съседство и риска от икономическа рецесия.“

Макар че политическите наблюдатели са предпазливи, че днешния вот ще разреши политическата безизходица, те казват, че политиците може да бъдат принудени да седнат на масата за преговори.

„Компромисите и преодоляването на партийните граници ще бъдат горчиво хапче за преглъщане, но натискът от страна на избирателите за съставяне на коалиционно правителство нараства“, казва Ружа Смилова, преподавател по политически науки в Софийския университет, и добавя, че фрагментираният парламент може да отвори вратата за съставяне на широк технократски кабинет.

„Ситуацията се промени значително след изборите през ноември. Както и приоритетите на хората“, каза Стефанов. „Партиите, които не успяха да отразят тази промяна, ще загубят на тези избори“.

Наблюдателите не изключват възможността за нов предсрочен вот, в случай че изграждането на коалиция се провали. Те обаче смятат, че този вариант е в ущърб както на страната, така и на политическите лидери, пише „Политико“.