ПП-ДБ и „Възраждане“ спорят в парламента кой е луд

0
156
Митев дърпа вратовръзката на Костадинов. Снимка: архив

Костадинов и Митев бяха основни действащи лица

Спор и обиди за луди депутати и психично болни пациенти се разрази в парламента между депутатите на „Възраждане“ и ПП-ДБ.

„Г-н Митев, малко избързахте. Вашата точка е номер девет“, каза лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов от парламентарната трибуна за Искрен Митев от „Продължаваме промяната“. Става въпрос за точка 9 от дневния ред – създаване на временна комисия за защита на правата на психично болните пациенти и изготвяне на законодателни промени, които да ги гарантират. Предложението е на Стела Николова от „Демократична България“ и вече няколко седмици не успява да стигне до гласуване в залата.

„Временна комисия за защита на правата на психично болните пациенти – това е вашата точка, г-н Митев. Разбирам, че загрявате отсега, но все пак наистина изказвайте се там, където ви е мястото и сте специалист. Убеден съм, че когато говорите там, трудно би се намерил някого, който да ви репликира. Просто няма как – вие сте много сериозен специалист по темата за психично болните пациенти и вярвам, че наистина ще дадете най-доброто от себе си днес или когато му дойде редът“, каза Костадинов.

Думите му предизвикаха силно възмущение сред депутатите на ПП-ДБ и няколко от тях скочиха, за да искат изказване в отговор на Костадинов.

„За втори път представител на политическа партия „Възраждане“ си позволява да се подиграва с правата на психично болните пациенти. Моля да обърнете внимание и да наложите наказание“, каза Стела Николова в обръщение към водещата заседанието Росица Кирова.

На трибуната излезе и Искрен Митев, който определи поведението на Костадинов като „безобразно“.

„Г-н Костадинов, смятам, че психично болните и луди хора в тази зала е ясно, че са от партия „Възраждане“. Хората, които твърдяха, че ще са първи на изборите в България взеха една малка община Поповци. Хората, които твърдяха, че ще бъдат на балотаж в София до последния момент, а имаха 7%. Хората, които са ви вярвали и вярват, а вие ще използвате и захвърлите на боклука, всички ваши кандидат-кметове, които никога не станаха кметове, всички ваши кандидати за общински съветници, които се отказаха от вас. Човекът от вашата партия, когото арестуваха облечен като жена в чужбина. Хората, които си купуваха гласове от вашата партия. Това са лудите хора. Лудите хора са тези, които ви вярват, г-н Костадинов. Тези, които ви продадоха къщата, които ви дадоха възможност са купите земя до къщата, хората в Общинския съвет във Варна – това са лудите хора“, каза Митев.

Кирова призова хората със специални потребности да не бъдат използвани за политическа реторика. И им обясни, че по този начин депутатите не показват, че искат да се погрижат за тях и че ги имат за равноправни граждани. От залата се чу как Костадинов вика, че това било клевета.

В лично обяснение лидерът на „Възраждане“ обясни, че би завел дело за клевета срещу Митев. Не го нарече по име, а „фетишиста на вратовръзки и чорапи“. Не го бил направил обаче, защото нямало да спечели, понеже той би си „изкарал документ от медицинско заведение, с който да докаже, че не носи отговорност за своите думи“.

Това е поредният спор между Митев и „Възраждане“. Миналата година Костадинов и Митев се спречкаха в залата и се задърпаха за вратовръзките. А преди няколко месеца хората на „Възраждане“ заплашиха, че няма да допускат на трибуната Митев и колегите му Явор Божанков и Манол Пейков.

Източник: 24 часа