Проф. Пламен Киров: Има доста проблемни моменти в конституционните промени

0
46
Пламен Киров

Дали не се нарушава конституционният принцип за единство на съдебната власт, попита той

Има доста проблемни моменти в текста за промени в конституцията, който беше гласуван на първо четене. Надявам се с общи усилия да бъдат изяснени, ако не, ще се наложи Конституционният съд да ги изяснява. Това каза в студиото на “Денят започва” проф. Пламен Киров – преподавател по конституционно право.

Той вижда няколко основни проблема в гласуваните промени. Дали не се нарушава конституционният принцип за единство на съдебната власт, попита той и обясни:

“Защото имаме едно триединство от съд, прокуратура и следствие в рамките на съдебната власт и единен орган на администрация на съдебната власт в лицето на ВСС. Сега се появяват два самостоятелни съвета – ВСС и един нисш прокурорски съвет. Освен това се появява един самостоятелен орган – инспекторат, който досега беше помощен орган на ВСС, а сега е самостоятелен играч на полето на съдебната система.”

Според него това “разграничаване на съветите, преграждането на дейността, особено на кадровата функция на съдебната власт, между съд, прокуратура и следствие и създаването на Франкенщайн на съдебната власт в лицето на инспектората” може да “влезе в напрежение с решение №3 от 2003 година за формата на държавно управление”:

“Тоест дали настоящият парламент е компетентен да извърши тези промени или за това е необходимо свикването на Велико Народно събрание. Това е първият спор, който може да бъде поставен пред Конституционен съд“, посочи проф. Киров.