Прокуратурата се закани на потребителите във фейсбук, които използват езика на омразата

0
245
прокуратурата
Снимка: архив

Ще прилагаме закона с цялата му строгост, предупредиха от държавното обвинение

Прокуратурата съобщи, че ще бъдат безкомпромисни при упражняване на своите правомощия за гарантиране на обществения ред и сигурност и за защита на правата и свободите на гражданите. Това идва като отговор заради по думите им зачестилите случаи на употреба на език на омразата, включително разпространявани в социалните мрежи призиви за радикални действия, основани на религиозна и етническа основа, в т.ч. радикален ислям.

„В тази връзка следва да напомним, че всеки призив за радикални действия и насилие и провеждане на нерегламентирани прояви са в разрез с Конституцията и законите на страната. На извършителите на подобен тип деяния може да бъде потърсена наказателна отговорност съгласно разпоредбите на чл.164, ал. 1, пр. 1 от Наказателния кодекс (проповядване на омраза на религиозна основа) и на чл. 407 от Наказателния кодекс (пропаганда за война). В тази връзка при установяване на данни за извършени престъпни деяния от такъв характер, прокуратурата ще прилага закона с цялата му строгост“, посочиха от прокуратурата.

Органите на местната власт, съвместно с МВР и съгласно Закона за събранията и митингите следва да не допускат провеждането на масови мероприятия, които биха дали повод за отправянето на призиви за насилие, радикални действия, както и такива, оправдаващи извършването на терористични действия и военни престъпления, призовават от държавното обвинение.