Радев няма да прави нищо преднамерено при ротацията, обяви секретарят му

0
59
Димитър Стоянов

Абсолютен провал на правителството по отношение на влизането ни в Шенген, коментира Димитър Стоянов

Президентът ще изпълни конституционните си задължения при процедурата със свикването на консултациите и връчването на мандатите и няма да позволи да бъде укоряван, че прави нещо преднамерено.

Така секретарят на Румен Радев по отбрана и сигурност и бивш министър на отбраната Димитър Стоянов отговори пред БНТ на въпрос имат ли основания опасенията, че президентът може да забави ротацията. Стоянов де факто отхвърли идеята, че ще има забавяне при завъртането на рулетката с мандатите през март, пише „24 часа“.

Ако Радев реши да прави партиен проект, ще излезе и ще го каже сам. Явно страхът у управляващите е голям, щом говорят постоянно за такъв проблем. Те твърдят, че управлението им няма алтернатива, но алтернатива винаги има, коментира Стоянов темата за бъдеща президентска партия. Той отказа всякакви подробности ще става ли движение „3 март“ политически проект, както твърдеше колегата му от президентския екип проф. Александър Маринов.

„Абсолютен провал по отношение на влизането ни в Шенген. Още повече, че България беше унизена, като правителството се съгласи да приеме допълнителни условия за членство“, изказа се Стоянов за влизането в Шенген по вода и въздух. По негови думи още през 2011 г. сме покрили условията, сега изведнъж се появили нови. „Това се направи само, за да може правителството да си закачи „брошката на успеха“, твърди човекът на президента.

„Много е важно да се знае кой успя да върне темата за Шенген на масата на европейския съвет – това беше президентът Радев. 5-6 години тази тема беше заглъхнала“, припомни бившият министър и каза, че ако членството в свободното пространство е 3-4%, „здраве му кажи“.

„Президентът не води войни с когото и да било, той има основна роля – защитава интересите на гражданите и на държавата. Това е неговото амплоа, той говори с факти и там където трябва да критикува го прави, дори и на премиера да не му харесва“, каза Стоянов относно отношението на Радев към правителството.

По неговите думи президентът е коректив на техните действия, няма как да няма критики, особено когато става въпрос за провали в управлението.

Стоянов обясни, че Радев бил съжалил, че дал вот на доверие на Кирил Петков и Асен Василев.