Разследват руска следа в четири експлозии в складове за боеприпаси у нас

0
78
Сийка Милева Снимка: БНТ

Продукцията била изнасяна за Грузия и Украйна

Прокуратурата разследва четири взрива на складове за боеприпаси у нас, при които е забелязано сходство. Това обяви на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Първият случай е от 12 ноември 2011 година до село Долни дол. Тогава е взривен склад на „Емко”. Унищожено е значително количество боеприпаси и взривни вещества, предназначени за Министерството на отбраната на Грузия, обясни Сийка Милева.

Собственик на унищожената продукция е Емилиян Гебрев, когото руски агенти опитаха да отровят.

Вторият случай е от 2015 година, когато е взривен склад за готова продукция на ВМЗ-Сопот до село Иганово. Част от унищожената продукция, също е собственост на „Емко”.

Третата експлозия също е от 2015 г., обясни още Милева. Тогава е взривен цех на ВМЗ-Сопот в Иганово.

Четвъртият случай е от 2020 г. В Мъглиж е взривен склад на завод „Арсенал”. Сийка Милева подчерта, че „Арсенал” е стратегически обект за националната ни сигурност.

„При четирите произшествия се наблюдава сходство, но се различават от останалите случаи на взривове на складове през същия период. И в четирите случая не са установени конкретни причини за взривовете в складовете”, обясни Сийка Милева.

Тя допълни, че и в четирите случая има пожари преди това, което говори, че се е целяло хората да се оттеглят от мястото.

„Категорично е установено, че задействането на зарядите е ставало дистанционно”, каза още Милева.

Взривената продукцията е била предназначена за износ към Грузия и Украйна.

От получената информация от партньорските служби и от ДАНС може да се направи обосновано предположение за взаимовръзка между тези взривове, опитите за отравяне на трима български граждани и извършването на тежки престъпления в други държави, обясни Милева.

За опита за отравяне на Емилиян Гебрев, сина му и негов служител са привлечени задочно в качеството на обвиняеми трима руски граждани, които се издирват от Интерпол. Според Милева има доказателства, че те са служители на руското военно разузнаване – ГРУ.

В хода на разследването е установено, че шестима руски граждани са пребивавали у нас около дати на взривовете и опита за отравяне на Емилиян Гебрев.