Цацаров: Гебрев е вечерял с руснаци в деня на отравянето

Дали е използван "Новичок" трябва да каже Великобритания

0
114
цацаров
Сотир Цацаров

Не твърдим, че бизнесменът е претърпял хранително отравяне, обяви той

Оръжейният бизнесмен Емилиян Гебрев е вечерял с руски и полски бизнес партньори вечерта преди да му се появят симптомите на отравяне. Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров, цитиран от „24 часа“. Той бе изслушан на закрито заседание от Комисията за контрол на специалните служби по случая с опита за отравяне на Емилиян Гебрев през април 2015 г.

Преди дни британски сайт намери връзка между опита за отравяне на Гебрев през 2015 г. и това на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през 2018 г. с „Новичок“.

„В никакъв случай не твърдим, че Гебрев е претърпял хранително отравяне“, обясни още главният прокурор. Разследването се води за опит за убийство, като двете линии на разследване са свързани с опита за отравяне и с пребиваването на руски граждани у нас. По думите на Цацаров това, което може да се заяви категорично, е само съвпадението на пребиваването на руския гражданин Сергей Федотов в деня, в който Гебрев е изпаднал в тежко здравословно състояние. Според Цацаров мотивът за опита за отравяне трябва да се търси към онзи момент. Самият Гебрев казал, че не може да открие такъв.

Случаят „Гебрев“ се разследва на два етапа. Първият е, когато той е настанен в болница, като е образувано досъдебно производство за опит за убийство с неизвестен извършител, обяви вътрешният министър Младен Маринов след изслушването му в комисията.

Припомням, че няколко дни по-късно и Гебрев, и синът му са настанени в болница с еднакви симптоми. Назначени са експертизи, разпитани са над 30 лица, които са имали отношения и срещи с тях. Разговаряно е и със специалистите на ВМА за евентуалното отровно вещество, което е било погълнато от пострадалите. Към този момент – 2015 г., в остатъчна вода от кафе машина, използвана от Гебрев, е установено фосфорорганично вещество, което по състав съвпада с веществото в кръвта на пострадалия. Другата храна, която е изследвана, е салатата, която той е консумирал. Там е открито друго вещество – пестицид, но то не е причина за състоянието на Гебрев, защото е в много малки количества“, разкри вътрешният министър.

Вторият етап на разследването започва през ноември 2018 г., когато в МВР постъпва информация от прокуратурата за възобновяването му. Тогава е създаден съвместен екип за разследване между служители на ДАНС, МВР и Прокуратурата. На 16 ноември 2018 г. става ясно, че Гебрев е финансирал изследване във финландска лаборатория, но то не ни е било предоставено. Другият момент, който настъпва в разследването, са тримата руски граждани, които според Великобритания имат връзка със случая „Скрипал“. Установено е, че Сергей Федотов е бил три пъти в България“, каза още Младен Маринов.