Росица Велкова: Кабинетът ще е готов със Закона за еврото до края на годината

0
25
Росица Велкова

С него ще се установят курсът на преобразуване, извеждането на лева от обращение, начинът и срокът за замяна на парите в брой

Служебното правителство ще бъде готово до края на годината с подготвяния от него проект на Закон за въвеждане на еврото в България. Това съобщи финансовият министър Росица Велкова по време на форума „България в Еврозоната – предимства и възможности“, организиран от КРИБ и Дир.бг, цитирана от economic.bg. По нейни думи това е сред „ключовите документи“, подготвяни от кабинета от встъпването му в длъжност през септември.

Законът има за цел да регламентира обществените отношения, свързани с приемането на еврото като официална валута в страната. С него ще се фиксира курсът на превалутиране, как ще се изведе левът от обращение, какъв ще е начинът и срокът за замяна на парите в брой, правилата за превалутиране на цени, заплати, социални помощи, мерките за защита на потребителите, санкции и други.

„Темата заема все по-голямо място в живота в страната“, коментира Велкова.
Приемането на т. нар. Закон за еврото е практика, която започна с влизането на прибалтийските страни във валутния съюз. На практика законът ще обхване точките, изписани и в проекта на Плана за приемане на еврото.

Министърът посочи, че други законодателни промени, отново свързани със смяната на валутата, вече са подготвени и са внесени в парламента. Пример за това са предложените промени в Закона за БНБ и Търговския закон. Всички те са част и от Плана за приемане на еврото в България, който бе приет по-рано тази година.

Финансовото ведомство работи усърдно и по комуникационна стратегия и информационна кампания за обществото по темата за еврото. Това е един от другите основни проекти на министерството, като работата по нея скоро трябва да приключи. Това ще позволи през следващата година да стартират и така чаканите от бизнеса информационни и комуникационни кампании за въвеждане на еврото в България.

Припомняме, че само ден по-рано на своя пресконференция големият бизнес апелира към правителството скоро да започне подобна кампания и да отдели бюджет за нея, съобщи Economic.bg.

Днес министърът посочи още, че в момента се извършва анализ на пуснатата миналия месец анкета към малките и средни предприятия за евентуалните им затруднения и нови разходи при смяна на валутата. Резултатите от него се очакват до края на месеца.